Věšet separatisty za koule. To chtěl muž, který teď říká: Porošenko byl ta největší chyba lidu Ukrajiny

25.05.2015 20:45

Oleg Ljaško, vůdce Radikální strany, se na svém facebookovém profilu vyjádřil, že zvolit Petra Porošenka za prezidenta byla ta největší chyba ukrajinského lidu za poslední dobu. Informoval o tom server První zprávy.cz

Věšet separatisty za koule. To chtěl muž, který teď říká: Porošenko byl ta největší chyba lidu Ukrajiny
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Porošenko byl zvolen 25. května 2014 po svržení tehdejšího prezidenta Viktora Janukovyče. Volby byly vyvolané Euromajdanem, jehož jedním z organizátorů byl právě i Porošenko. Ukrajina tehdy procházela politickou krizí, jejímž konečným vyústěním bylo krymské referendum pro spojení s Ruskem. Porošenko byl prvním ukrajinským prezidentem po dlouhé době, který zvítězil již v prvním kole voleb.

Celý text zde

Na roční výročí jeho působení v úřadu se předseda parlamentní strany Radikální strana, populista Oleh Ljaško, vyjádřil na svém facebookovém profilu: „Přesně před rokem se Petro Porošenko stal prezidentem. Bezesporu to byla chyba ukrajinského lidu. Největší chyba revoluce důstojnosti. Chyba, která nás přišla příliš draho...“ Své tvrzení podložil tísíci mrtvých v Donbasu a poznamenal, že nedošlo k žádnému slibovanému zlepšení a že „celková korupce je na stejné úrovni jako před revolucí“. Životní úroveň ukrajinců je podle Ljaška dokonce horší, než byla dříve.

Oleg Ljaško patří k nejradikálnějším představitelům majdanského revolučního hnutí. Poslanec zastupující Radikální stranu již v počátku revoluce zaujal svým zásahem v neposlušném Luhansku, kde místnímu zastupiteli za Stranu regionů bývalého prezidenta Janukovyče, spoutanému na zemi, vyhrožoval  "Pověsím tě za koule a zavolám armádu, aby tě ošukala". Celou akcí se pak ještě chlubil na Facebooku s poděkováním všem, kteří přispěli ke zneškodnění "této špíny". Později podobně zajal a týral starostu města Stachanov, a následoval slib: "Krok za krokem budeme čistit Ukrajinu od separatistické svoloče".

Ljaško přitom není na Ukrajině nějakým extremistou, vzbuzujícím pobavení. V prezidentských volbách se umístil na třetím místě a ještě několik týdnů před parlamentními volbami věštily průzkumy jeho Radikální straně volební vítězství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…