Vestagerová v Praze neřekla, kdy Komise rozhodne o firmě ArcelorMittal

08.02.2019 22:44

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová během dnešní návštěvy Prahy jednala s premiérem Andrejem Babišem (ANO) i o prodeji hutní společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) britské firmě Liberty House. Prodej musí schválit Evropská komise. Vestagerová nechtěla říct, do kdy by Komise mohla v případě ArcelorMittal rozhodnout. „Získáváme nyní řadu velmi důležitých informací od českých úřadů,“ řekla novinářům.

Vestagerová v Praze neřekla, kdy Komise rozhodne o firmě ArcelorMittal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výroba ocelových ingotů

Babiš už loni v září v dopise předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi a komisařce Vestagerové zdůraznil v souvislosti s prodejem huti význam zachování výroby a zaměstnanosti, informoval ČTK po dnešní schůzce s komisařkou Úřad vlády. Český premiér Evropskou komisi také požádal, aby prozkoumala transakce s emisními povolenkami a investiční plán potenciálního kupce. Proti prodeji se již dříve postavily i odbory. Domnívají se, že by prodej huť trvale a nezvratně poškodil.

AMO je členem skupiny ArcelorMittal patřící indickému miliardáři Lakšmímu Mittalovi, která podnik spolu s dalšími evropskými provozy prodává, protože chce koupit největší evropskou ocelárnu Ilva v Itálii. Podle podmínek Evropské komise se musí některých podniků zbavit, aby neměla příliš velký podíl na evropském trhu. Liberty patří do globální skupiny GFG (Gupta Family Group) Alliance britského podnikatele s indickými kořeny Sanjeeva Gupty.

Dnešního setkání s Vestagerovou se zúčastnila i ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) a státní tajemnice pro EU Milena Hrdinková. S eurokomisařkou jednali také o dopadech blížícího se brexitu. „Mluvili o tom, že po odchodu Spojeného království z Evropské unie poroste význam vnitřního trhu EU, který bude nutné posílit jak v klasické, tak i v digitální rovině,“ sdělil Úřad vády.

Čeští politici hovořili s komisařkou pro hospodářskou soutěž také o podpoře širokopásmového přístupu k internetu v České republice a dalších tématech.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…