Veterán politiky USA: Byrokrati všechno brzdí, protože vědí, že je nemůžete vyhodit. Však taky všichni volili Clintonovou

31.01.2017 7:16

Newt Gingrich je jedním z nejhlasitějších zastánců nového prezidenta USA Donalda Trumpa. Dnes je také jedním z jeho poradců. Německý týdeník Der Spiegel se tohoto matadora Republikánské strany zeptal, co všechno můžeme čekat od nového šéfa Bílého domu. Gingrich se zamyslel a spustil...

Veterán politiky USA: Byrokrati všechno brzdí, protože vědí, že je nemůžete vyhodit. Však taky všichni volili Clintonovou
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

„Stane se toho hodně. Donald Trump je pracovitý člověk. Domnívám se, že v prvních týdnech zruší hodně dekretů Baracka Obamy, a zbaví se tak tohoto dědictví. A půjde vpřed na mnoha frontách. Očekávám, že první týdny budou velmi úspěšné,“ prohlásil republikán. Výtah z rozhovoru po české čtenáře přeložil server Literárních novin Literárky.cz.

Evropané se prý Trumpa nemusejí bát. Trump sice oznámil, že se pokusí vylepšit vztahy s Ruskem, ale to přece neznamená, že by hodil přes palubu Evropu. „Znám Evropu a znám Evropany. Jako dítě vojáka jsem žil ve Stuttgartu, promoval jsem z evropské historie, žil jsem ve Francii a Belgii. A je mi líto, že někteří Evropané šíří podobné nesmysly,“ posteskl si v rozhovoru.

Původní článek naleznete zde.

Pokud se někomu zdá, že Donald Trump rozpoutá závody ve zbrojení, ať se napřed podívá do Moskvy, kde se mohutně investuje do moderních armádních technologií: do tanků – robotů, do jaderného arzenálu a tak podobně. Nové kolo závodů ve zbrojení už běží a Trump na ně prý bude reagovat. Proto nehodí přes palubu ani spojence z NATO, jen bude důrazněji požadovat, aby si i tito spojenci plnili své povinnosti.

Nemám rád, když se někdo ohání vysokou morálkou

„Domnívám se, že Trump se necítí být povinován vést proti Rusku studenou válku, je ale velmi opatrný. Mimochodem: Už to, jak kladete otázku, je schizofrenní. Na jedné straně se lidé bojí, že Trump zahájí závody ve zbrojení a současně že je vydá Putinovi. To je opravdu kouzelné. Který z těch strachů je asi tak větší? Trump přece ve skutečnosti řekl, že pokud bude někdo chtít závody ve zbrojení, tak ho v nich překonáme,“ zdůraznil Gingrich.

Připouští, že se podle tajných služeb USA Rusové pokusili ovlivnit americké prezidentské volby, ale podle republikánského politika už nikdo neříká, že se jim podařilo volby ovlivnit. Fakt, že to zkusili, ještě neznamená, že je za to budou chtít Američané pobít. Stačí si vzpomenout, že i prezident Barack Obama nechal odposlouchávat svého velkého spojence – kancléřku Angelu Merkelovou. Odmítá proto Rusko nějak trestat, jak to požaduje další významný republikánský politik John McCain.

„Nemám rád, když se někdo ohání vysokou morálkou, ale v praxi toho může dosáhnout jen málo. Podívejte se, bylo by pro nás velmi těžké dát Rusům za vyučenou. Ta cena by byla příliš vysoká. A taky bych rád věděl, co bychom jako měli dělat. Vlastně bychom mohli jen pokřikovat. A Putin už si dávno zvykl na to, že Obama se svým ministrem zahraničí Kerrym jednou za čas udělali rámus. Na Moskvu to nikdy žádný očividný dojem neudělalo,“ upozornil politik.

Důrazně bude Trump postupovat proti Číně i proti Mexiku

Trump bude tvrdý především vůči Číně. Asijská země údajně zůstane na srozuměnou, že se nestane vůdčí námořní mocností této doby. Stejně nekompromisní chce Trump být vůči Mexiku. Gingrich zdůrazňuje, že zeď mezi Mexikem a Spojenými státy bude stát a zaplatí ji Mexiko. Politik o tom ani na chvíli nepochybuje. Třeba tím, že Spojené státy uvalí clo na mexické zboží nebo zabaví peníze mexickým drogovým bossům. Gingrich si přitom nedělá hlavu ani s tím, že by nespokojené země rozpoutaly obchodní válku se Spojenými státy. „Ne, Spojené státy jsou největším trhem světa. Vůbec se nebojím zemí, které by si s námi chtěly začít obchodní válku. Myslím, že by ji prohrály,“ zdůraznil.

Bojí se však, aby Trumpa nezastavily tlak médií, tlak lobbistů nebo tlak washingtonské byrokracie. „Ten, kdo se vyzná v Bruselu, ví, o čem mluvím. Když se pokusíte něco změnit, narazíte na byrokracii Evropské unie, která se nenechá zlomit a nic s ní nepohne. Ta byrokratická monstra tam jednoduše jen sedí a zírají na vás. V Americe máme stejný problém. Většina byrokratů hlasovala pro Hillary Clintonovou. Štítí se toho, čeho chce dosáhnout Trump. Většina z nich je přesvědčena, že to dokážou vysedět, protože je není možné vyhodit,“ varoval republikán.

Pokud se nenechá zastavit, mohl by Trump obnovit autoritu a sílu USA ve světě, jak si to předsevzal. Pokud všechno půjde dobře, Američané to uvidí a zvolí Trumpa znovu, takže prezidentem zůstane až do roku 2025. Gingrich se domnívá, že to bude to nejzajímavější prezidentství jeho života. Je si však vědom i toho, že může prožít zklamání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…