Veteráni CIA rozebrali vraždu Němcova a mají poměrně jasno

03.03.2015 10:24

Americký týdeník Newsweek požádal o vyhodnocení vraždy ruského opozičníka Borise Němcova několik bývalých zpravodajců CIA. Podle jejich názoru šlo o profesionálně odvedenou práci. Vše prý nasvědčuje tomu, že oficiální ruská místa o všem předem věděla.

Veteráni CIA rozebrali vraždu Němcova a mají poměrně jasno
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Nejmenovaný zpravodajec CIA, který v minulosti působil také v Moskvě, konstatuje, že šlo o profesionální práci. Pokud prý vraždu Němcova nenařídil přímo ruský prezident, tak je v ní bezpochyby zainteresován. „Němcov zemřel nedaleko Kremlu, a jelikož chybí videozáznam z kamery, je pravděpodobné, že Putinův režim se na této vraždě přímo podílel,“ cituje Newseek vyjádření jednoho ze zpravodajců a uvádí, že všechny kamery byly dle informací ruských, státem kontrolovaných médií vypnuty. „Jediný záběr vraždy ze vzdálené kamery je velmi nekvalitní. Navíc jej zakrývá vůz právě odstraňující sníh,“ uvádí Newsweek.

Podle bývalého náměstka ředitele CIA Johna McLaughlina je přinejmenším podivné, že prostor poblíž Kremlu byl tak špatně hlídaný. „Tato oblast se obvykle hemží bezpečnostními službami a je stěží uvěřitelné, že ono zrnité video je jediným důkazem z místa činu,“ cituje Newsweek McLaughlina. Ten rovněž poukazuje na to, že Rusové mají k dispozici špičkové technologie, pomocí kterých dokážou identifikovat účastníky na protivládních demonstracích. „Ve skutečnosti musí tuto oblast sledovat desítky kamer, z jejich záběrů by za normálních okolností nemělo být problém vše důležité vyčíst,“ vyjadřuje se pochybovačně další z oslovených exzpravodajců.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Expert na Rusko v dobách studené války Colin Thompson konstatuje, že ruská vláda má pravděpodobně k dispozici lepší záběry z místa vraždy. „Nebude je však zveřejňovat a může tvrdit, že tyto záběry slouží jako potencionální důkaz, a proto je není možné ukázat veřejnosti. Bohužel je tento postoj naprosto legitimní. Nejenom proto, že se to Putinovi hodí,“ tvrdí Thompson. Další ze zpravodajců si blíže všímá vozu odklízejícího sníh. Dle jeho názoru se v záběru kamery tento vůz neocitl náhodou. „Jde pouze o moji spekulaci, ale vůz mohl být na místě záměrně, aby rozptýlil pozornost Němcova a jeho přítelkyně. V neposlední řadě však způsobil pořádný hluk a maskoval kroky střelce, který pravděpodobně čekal na schodišti,“ uvažuje zpravodajec.

Experti se shodují na tom, že operaci provedli profesionálové. Jejich pozornosti neušla ani Němcovova přítelkyně. „Šlo skutečně o jeho přítelkyni? Jí se přece při střelbě vůbec nic nestalo. Nemohla být do celé akce nějak zapojena?“ ptá se další zpravodajec a uznává, že i v tomto případě jde pouze o jeho vlastní spekulaci. Bývalý dlouholetý důstojník CIA Jack Devine se domnívá, že se možná časem lepší záběry zabírající místo v době vraždy objeví. Veterán CIA Milt Beardem dodává, že ale nejspíš nebudou pocházet z oficiálních zdrojů.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…