Většina hejtmanů bude ve volbách obhajovat svou funkci

28.09.2015 17:13

Naprostá většina hejtmanů chce v krajských volbách na podzim příštího roku své místo v čele kraje obhajovat. Jedenáct ze 13 hejtmanů má nyní ČSSD, pro obhajobu se už rozhodlo šest sociálních demokratů. Lídry chtějí být ve volbách také ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) a liberecký hejtman Martin Půta (STAN), přestože čelí obvinění z korupce. Strany ale zatím většinou lídry neoznámily.

Většina hejtmanů bude ve volbách obhajovat svou funkci
Foto: AK ČR
Popisek: Jednání hejtmanů.

V minulých krajských volbách v říjnu 2012 získala vítězná ČSSD v celé republice dohromady 23,58 procenta hlasů. Na druhém místě byla s 20,43 procenta hlasů KSČM a na třetím již s větším odstupem ODS, kterou volilo 12,28 procenta li­dí.

Z jedenácti hejtmanů ČSSD chce opět usilovat o první místo na kandidátce, a tedy i nejvyšší funkci v kraji, například středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Výběr lídra ale musí podle nového volebního řádu strany posvětit členská základna. Své volební jedničky pro krajské volby ve středních Čechách zatím nepředstavila žádná z větších stran.

Funkci hodlá obhajovat i Moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). Pokud získá podporu straníků, utká se třeba s rektorem Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivem Vondrákem, který bude kandidovat za ANO. Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který vede kraj již druhé volební období, chce také být v čele i v příštích volbách. Nikdo jiný z ČSSD zatím v kraji kandidaturu neohlásil. Soupeřem by mu mohl být lidovec Stanislav Juránek, který vedl kraj před Haškem a minule ve volbách získal nejvíce preferenčních hlasů v celé zemi. U lidovců se bude o jedničce rozhodovat mezi Juránkem a novým krajským předsedou Romanem Celým.

Olomoucký hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD) bude také post obhajovat a ve straně dosud nemá protikandidáta. Ostatní strany zatím jména možných lídrů nezveřejnily. Podporu pro kandidaturu na lídra bude zřejmě mít podle předsedy ČSSD na Vysočině Petra Krčála i tamní hejtman Jiří Běhounek. Oficiálně však dosud žádná z větších stran lídra neoznámila. Rovněž pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD), který se v roce 2012 stal nejmladším politikem v čele kraje v zemi, chce pozici obhájit.

I Půta se chystá obhajovat

I jediní dva hejtmani v Česku, kteří nereprezentují sociální demokracii, by chtěli hejtmany zůstat. Komunistického hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka již nominoval krajský výbor strany, konečné slovo bude mít příští rok krajská konference. Podle informací ČTK bude o vedení kraje usilovat také třeba starostka Obrnic Drahomíra Miklošová v řadách ODS, kandidátku strana schválí 30. listopadu. I liberecký hejtman Půta (STAN) se chystá funkci obhajovat. ČTK ale řekl, že záleží na tom, zda mu starostové dají důvěru. Čelí totiž obvinění z korupce.

Zda do voleb půjdou jako jedničky kandidátek, se zatím nerozhodli dva hejtmani ČSSD, jihočeský Jiří Zimola a karlovarský Martin Havel. Ani ostatní větší strany v obou krajích ještě nemají v lídrech jasno. Tři sociálnědemokra­tičtí hejtmani již oznámili, že znovu kandidovat nebudou. Plzeňský hejtman Václav Šlajs jako důvod uvedl svůj věk – příští rok mu bude 64 let a už nyní je nejstarším hejtmanem v Česku. Jeho nástupcem na prvním místě kandidátky by údajně mohl být bývalý ředitel plzeňské Škody Transportation Josef Bernard.

Po osmi letech ve funkci chce skončit i zlínský hejtman Stanislav Mišák. Nový lídr zřejmě vzejde z radních, mluví se o Petru Navrátilovi a Taťáně Valentové Nersesjan. KSČM chce v kraji znovu vést náměstek hejtmana Ivan Mařák. Lidovce asi znovu povede senátor a vsetínský starosta Jiří Čunek. Královéhradecký hejtman Lubomír Franc (ČSSD) uvedl, že místo v čele kraje obhajovat nebude a soustředí se na výkon funkce senátora. V kraji se tak ve volbách zřejmě utkají například šéf krkonošských horských záchranářů Adolf Klepš (TOP 09), poslanec a starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD) či náměstek hejtmana Otakar Ruml (KSČM).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…