Většina krajských organizací STAN chce dát lidovcům košem

25.07.2017 15:02

Většina krajských organizací hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se kloní k tomu, aby hnutí šlo do voleb samostatně a nepřijalo nabídku vstoupit na kandidátní listiny KDU-ČSL. ČTK to dnes řekl předseda STAN Petr Gazdík. Zdůraznil, že konečné rozhodnutí ve věci bude mít celostátní výbor STAN, který bude jednat dnes odpoledne.

Většina krajských organizací STAN chce dát lidovcům košem
Foto: KDU-ČSL, STAN
Popisek: Logo koalice Lidovců a Starostů

Gazdík uvedl, že žádný z krajů se nekloní k variantě, že by Starostové na podzim do Sněmovny vůbec nekandidovali. „Zůstávají dvě varianty – buď přijmout nabídku KDU-ČSL a jít na jejich kandidátky, nebo postupovat samostatně. Momentálně se většina krajů kloní spíše k té variantě postupovat samostatně, ale definitivně o tom rozhodne celostátní výbor,“ řekl. Celostátní výbor bude jednat od 15:00, výsledky by měli Starostové představit po 18:00.

STAN reaguje na rozhodnutí lidovců z minulého týdne změnit formu spolupráce. KDU-ČSL chce, aby místo dříve dohodnuté volební koalice vyslali Starostové své zástupce na lidovecké kandidátky. Znamenalo by to snížení volebního prahu pro vstup do Sněmovny z deseti na pět procent. Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přitom uvedl, že by v případě spolupráce zůstal zachován společný program obou uskupení i podoba kandidátních listin, na kterých mají Starostové lídry v šesti krajích a druhá místa v osmi krajích.

Ve STAN ale zaznívají hlasy, že nová forma spolupráce by nebyla rovnoprávným partnerstvím, a proto by bylo lépe s lidovci společně nekandidovat.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Gazdík dnes uvedl, že pokud by se Starostové rozhodli jít do voleb samostatně, chtěli by oslovit 250.000 voličů, kteří jim dali hlas loni v krajských volbách. „Což je těch pět procent v celostátních volbách, které bychom v takovém případě potřebovali,“ řekl Gazdík. Samostatnou kandidaturu STAN je připravena podpořit i desítka regionálních stran, které s lidovci a STAN v dubnu podepsaly smlouvu o spolupráci. „Jejich podpora platí i pro případ samostatné kandidatury hnutí STAN do voleb,“ řekl dnes Gazdík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…