Většina migrantů lže o svém věku, zjistili Dánové

09.12.2016 12:17

Dánská imigrační služba (DSI) se jala otestovat věk migrantů, kteří o sobě tvrdí, že jsou nezletilí. Úředníci zjistili, že tři čtvrtiny otestovaných uprchlíků o svém věku lhaly, aby v Dánsku získaly víc výhod. Informuje o tom páteční MF Dnes. Faktem ovšem také je, že migranti nemusí lhát, jen prostě nevědí, kolik jim je let.

Většina migrantů lže o svém věku, zjistili Dánové
Foto: archiv
Popisek: Dánsko, ilustrační foto

„DSI dosud letos podrobila testům na věk, jejichž součástí jsou rentgenová zkoumání opotřebení zubů a kostí tvořících prsty, 800 migrantů. Podle zprávy, kterou nyní zveřejnila, testy odhalily vyšší věk u nejméně 600 z nich,“ píše deník. Ze lži byla valná většina migrantů obviněna i navzdory velmi benevolentním kritériím. Pokud uprchlíci tvrdí, že jim je 17 let, ale testy ukážou, že jim je o rok nebo o dva víc, podle pravidel jsou uznáni za sedmnáctileté.

Eva Singerová z Dánské rady pro uprchlíky k tomu dodává, že uprchlíci úřadům nemusí o svém věku lhát vědomě, jen zkrátka nevědí, kolik jim je let, protože kupříkladu v jejich rodných zemích v Africe to pro ně není podstatné.

Skutečností zůstává, že množství údajně mladistvých uprchlíků mířících do Evropy bez doprovodu rodičů je relativně vysoké. Migranti lžou o svém věku a rodině často v naději, že se jim dostane lepšího zacházení. Ke zkoumání skutečného věku migrantů proto přistoupili už nejen v Dánsku, ale např. také ve Švédsku.

Téma věku migrantů intenzivně řeší i ve Velké Británii. Ostrovní království se zavázalo k přijetí mladistvých migrantů z rozpuštěného francouzského tábora Džungle. Odpůrci přijímání migrantů ve Spojeném království však poukazují na to, že některé „děti“ jsou až podezřele velké a silné.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…