Většina poslanců má v otázce manželství pro homosexuály volné hlasování

30.10.2018 16:06

Většina stran nechává svým poslancům volné hlasování v otázce protichůdných návrhů manželství, kterými se bude v tomto týdnu zabývat Poslanecká sněmovna. Pro zrovnoprávnění svazků homosexuálů se vyslovilo hnutí ANO a Piráti. Naopak k návrhu na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě se přihlásí KDU-ČSL. Zprávu přinesla ČTK.

Většina poslanců má v otázce manželství pro homosexuály volné hlasování
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Novela občanského zákoníku má podle hnutí ANO zajistit homosexuálům a jejich dětem stejná práva a důstojnost, jako mají manželé a jejich potomci. Změna zákoníku je proto podle poslankyně Radky Maxové prioritou ANO.

„Je to pro nás důležité ze dvou důvodů. Děti žijící ve stejnopohlavních rodinách nemají stejná práva jako děti v tradičních rodinách. Dále je to možnost pro lidi nevstupovat do registrovaného partnerství, ale rovnou uzavírat manželství,“ řekla dnes na tiskových konferencích před jednáním Poslanecké sněmovny.

Ke změně se přihlásili také Piráti. „Jako jediní jsme jednotní v tom, aby manželství mohli uzavírat všichni. Měli by mít stejné výhody jako lidé v tradičním manželství,“ řekl František Kopřiva z Pirátů. Podle něj jde o narovnání práv.

K návrhu na výslovné ukotvení manželství jako svazku muže a ženy v ústavě se přihlásila KDU-ČSL. „KDU-ČSL je přesvědčena, že definice, která je v současné době v občanském zákoníku, má být povýšena na ústavní úroveň,“ řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Podle lidovců by se tak ochránila rodina. „Jsme přesvědčeni, že manželství má být tak, jak je v současné legislativě upraveno, zachováno i do budoucnosti. Nesprávné je říkat, že manželství je něco jiného než svazek muže a ženy. Manželství jako takové je hodnota, kterou KDU-ČSL dlouhodobě podporuje,“ uvedl.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

„Chceme manželství povýšit na ústavní hodnotu. Doufáme, že rodina, tak jak je vnímána, zůstane základem naší společnosti,“ dodal Marek Výborný z KDU-ČSL.

ODS, KSČM, ČSSD a STAN dávají svým poslancům možnost volného hlasování. „Poslanecký klub STAN se rozhodl pro volné hlasování. Nevymezuji se proti manželství pro všechny. Ctím svazek muže a ženy jako jediný přirozený svazek, ze kterého můžou vzejít děti. Proto si myslím, že by měl být svazek muže a ženy chráněn ústavou,“ řekl Petr Gazdík ze STAN.

„Někteří poslanci z klubu podepsali novelu občanského zákoníku, jiní podepsali novelu ústavy. Bude volné hlasování, každý si bude hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí,“ řekl předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

20:15 Jen tak najednou odletěl na Ukrajinu? Zlé důvody, proč Blinken musel do Kyjeva

Cesta na Ukrajinu amerického ministra zahraničních věcí Anthonyho Blinkena coby „úklidová operace“? …