Většina společnosti má prý příliš nízké IQ, aby pochopila současný svět a demokracii. Novinář Jiří X. Doležal našel příklad, kterým mnohé vytočí

29.12.2018 16:13

Komentátor Jiří X. Doležal se domnívá, že rozdělení společnosti je nevyhnutelné a bude se prohlubovat. Píše to pro server Reflex.cz.

Většina společnosti má prý příliš nízké IQ, aby pochopila současný svět a demokracii. Novinář Jiří X. Doležal našel příklad, kterým mnohé vytočí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří X. Doležal

Společnost podle Jiřího X. Doležala rozdělil technologický rozvoj a nárůst komplexity systému, ne záměr lidí. „A je až učebnicové, jak je tohle rozdělení přímo zodpovědné za politickou krizi v naší zemi,“ poznamenal Doležal. 

„Ono ze všech stran kritizované rozdělení společnosti město × venkov, kavárna × hospoda nebo anonisté × voliči demokratických stran není dílem manipulace, rozdmýchávaní nízkých pudů ani politických čachrů. Jde o zákonitý následek nárůstu složitosti, komplexity naší reality, díky které se společnost rozdělila na dvě skupiny – na ty, kteří svět kolem sebe chápou, a ty, kteří se z důvodů nedostatečné intelektové kapacity v tomhle světě prostě už nedokážou zorientovat,“ zmínil Doležal. 

Poukázal pak na Gaussovo rozložení, kde úplně vlevo je nejmíň nejhloupějších a nejvíc je uprostřed průměrným s IQ 100. „Už prvorepubliková demokracie a demokracie polistopadová byly srozumitelné lidem tak od IQ sto výše,“ sdělil následně v této souvislosti Doležal. 

Původní text ZDE.

 Pokud myslíte, že přeháním – kolik procent občanů ví, že stát nemá sám žádné peníze, ale nejdřív je musí vzít občanům na daních? Kolik procent ví, že není souboj ‚občan versus úřady‘, které po něm jdou, ale ‚občan versus policie a státní zastupitelství‘ (které po něm opravdu občas jdou), ale že je také mezi těmi dvěma póly rozhodčí, který se jmenuje soud, a nepatří ani napravo, ani doleva, ale doprostřed sporu jako rozhodčí při fotbale?“ zeptal se Doležal. 

Následně se zmínil také o tom, že složitost světa se řádově zvýšila od bankovního sektoru až po zahrádkářství a internet se stal klíčovým faktorem našich životů. V té souvislosti zmínil, že slabé heslo pro své produkty používá přes 50 procent lidí. „To jasně znamená, že padesát procent uživatelů internetu vůbec nechápe ani ty nejzákladnější, nejklíčovější principy kyberprostoru. A jak to bude pochopené jen o jedinou úroveň složitosti výše, než je něco tak jednoduchého jako tvorba bezpečného počítačového hesla, si raději ani nechci představovat,“ dodal s tím, že k pochopení dnešního světa už je potřeba větší IQ než 100. 

„Z čehož neúprosně vyplývá, že většina populace už není schopna tento svět chápat, rozumět mu, orientovat se v něm, a tudíž se v něm nemůžou cítit bezpečně,“ zmínil.

„A když té struktuře světa, ve které žije, aniž by ji chápal, člověk opravdu nerozumí, s chutí se chytne libovolného vysvětlení, které jej (třeba úplně nesmyslně) zorientuje a dá mu pocit bezpečí a porozumění. Třebaže je postavený na průhledně směšných lžích a nesmyslech. Takže všichni ti svět nechápající, co se bojí, že je o práci připraví ze středověku přišedší negramotný somálský pastevec – imigrant, zvolili Okamuru bojujícího proti imigrantům, kteří tu nejsou. Dal jim strukturu, nazval nepřítele, vysvětlil svět, dostal hlas. Andrej Babiš, který odjakživa kradl a lhal a vědělo se to, dostal hlasy od těch, kterým řekl, že bude bojovat proti zlodějům a lhářům, protože to jsou ‚ti politici‘. Dal koncept světa, dal nepřítele, je premiér. Podobně funguje Zeman, léčitelé, psychotronici, nové kulty, hvězdopravci a prodejci potravinových doplňků z řepy,“ podotkl závěrem Doležal se slovy, že chápajících bude ubývat a dezorientovaných přibývat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…