Vězeňská služba má mít navzdory amnestii stejný počet členů

23.11.2013 10:49

Ministerstvo spravedlnosti chce pro rok 2014 zachovat stejný počet příslušníků Vězeňské služby a o dvě místa zvýšit počet jejích civilních zaměstnanců. Letošní úbytek počtu vězňů v důsledku amnestie podle úřadu nemá vliv na to, kolik příslušníků vězeňská a justiční stráž potřebuje. Návrh, na jehož základě by měl stát na platy Vězeňské služby příští rok vynaložit 4,6 miliardy korun, projedná ve středu vláda.

Vězeňská služba má mít navzdory amnestii stejný počet členů
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

"Amnestie prezidenta republiky přispěla počátkem letošního roku k výraznému snížení početních stavů vězněných osob. V dalším období je však reálné jejich opětovné navyšování. Nedošlo totiž k významnějšímu snížení recidivy ani ke snížení počtu trestných činů a nedochází ke změně trestní politiky státu," napsalo ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu, který má ČTK k dispozici.

Počet dozorců se neodvozuje od počtu vězňů

Podle návrhu by tak měli mít příslušníci Vězeňské služby i nadále zajištěno 7227 tabulkových míst a jejich kolegové z řad občanských zaměstnanců 4121 míst. V souladu s vládou schváleným meziročním navýšením platů o procento má stát napřesrok vyplatit na služebních příjmech příslušníků 2,2 miliardy korun a na platech civilních zaměstnanců 1,2 miliardy. Další 1,2 miliardy vynaloží na pojistné a Fond kulturních a sociálních potřeb.

Ministerstvo chce následně platy ve vězeňství navýšit o další procento tak, že v rámci svého vlastního rozpočtu převede do vězeňské sekce 45 milionů korun původně určených pro justici. Změna se podle úřadu peněz určených na platy soudců, státních zástupců a justičních zaměstnanců nedotkne. Peníze pro justici ministerstvo podle informací ČTK plánuje dorovnat z úspor, které má z předchozích let.

Nutnost zachovat stejný počet členů Vězeňské stráže souvisí podle úřadu mimo jiné s tím, že strážná stanoviště ve věznicích musí být obsazena vždy stejným počtem dozorců nezávisle na tom, kolik je zrovna ve věznici chovanců. Ministerstvo v důvodové zprávě upozorňuje i na to, že od roku 2011 se zhoršuje skladba odsouzených. Podíl vězňů v mírnějších typech věznic se snižuje, naopak roste počet těch, kteří si trest odpykávají v káznicích s ostrahou či zvýšenou ostrahou.  Zachování počtu občanských zaměstnanců podle ministerstva přispěje ke zkvalitnění programů pro vězně a k větší šanci zabránit možné recidivě trestanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…