Vězeňská služba odmítla pochybení ohledně Dalíkova zaměstnání

21.11.2019 18:42

Vězeňská služba odmítá, že by na zaměstnání odsouzeného lobbisty Marka Dalíka ve znojemském penzionu bylo cokoliv nestandardního. Mluvčí bezpečnostního sboru Petra Kučerová dnes ČTK řekla, že zařazení vězňů k zaměstnání vždy schvaluje odborná komise. Malých subjektů, které poskytují práci maximálně jednomu až dvěma vězňům, je v Česku celkem 72, dodala mluvčí.

Vězeňská služba odmítla pochybení ohledně Dalíkova zaměstnání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

Anketa

Chcete, aby prezident České republiky mohl navrhovat zákony?

86%
14%
hlasovalo: 15156 lidí
Penzion U Císaře Zikmunda, kam někdejší tajemník premiéra Mirka Topolánka docházel pracovat, má se znojemskou věznicí uzavřenou smlouvu o zaměstnávání vězňů od roku 2007. Za tu dobu penzionem podle Kučerové postupně prošlo několik desítek znojemských vězňů, kteří rovněž pracovali samostatně nebo ve dvou. Vykonávali stejné pomocné práce jako Dalík a také byli pro toto zaměstnání vybráni stejným způsobem - odbornou vězeňskou komisí.

V komisi, která mívá podle mluvčí okolo 11 členů, zasedá vychovatel, speciální pedagog, psycholog či sociální pracovník. „Jsou to lidé, kteří s odsouzeným přicházejí do kontaktu, znají jeho psychologický profil a vědí, jak se chová,“ popsala. Hlavní prioritou při výběru je bezpečnostní riziko a komise přihlíží i k tomu, zda vězeň svědomitě plní svoje povinnosti.

Věznice provádí na venkovních pracovištích pravidelné i namátkové kontroly, a tak tomu podle Kučerové bylo i v Dalíkově případě. „Zaměstnavatelé jsou předem poučeni mimo jiné o tom, že vězňům musí zamezit přístup k zakázaným předmětům, například mobilním telefonům nebo návykovým látkám,“ uvedla.

Kučerová zdůraznila, že zaměstnávání vězňů je pro Vězeňskou službu jednou z priorit. "Zásadní pro nás je, aby vše bylo v souladu se zákony a dalšími právními předpisy, což ve všech věznicích je," řekla. K Dalíkovu případu bezpečnostní sbor žádné šetření nechystá, podle mluvčí pro to není důvod.

Dalíka, který byl odsouzen k pěti letům vězení za podvod při nákupu obrněných transportérů Pandur pro českou armádu, soud v pondělí pravomocně propustil na svobodu. Muž si za mřížemi odpykal polovinu trestu.

Aktuální zaměstnanost odsouzených činí podle pondělní statistiky Vězeňské služby 60,34 procenta, což představuje 8817 lidí. Číslo nezahrnuje další odsouzené, kteří se účastní brigád či vzdělávacích a školících programů. Ke konci loňského roku pracovalo 59,89 procenta vězňů, předloni to bylo 56,23 procenta. Zaměstnávání u cizích subjektů lze uskutečnit buď přímo na pracovištích uvnitř věznic, nebo mimo věznice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…