Vezměte si slabikář, a pak se můžeme bavit, znectil Telička Samkovou. A ta začala řádit

07.05.2014 21:17

V Brně se sešla čtveřice lídrů kandidujících v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu. Ve studii České televize to mezi nimi pořádně jiskřilo. Advokátka Klára Samková (Úsvit přímé demokracie) se snažila hlasitě prosadit proti třem mužům. Pavel Telička (ANO) ji posílal pro slabikář, Jan Zahradil (ODS) a Jan Keller (ČSSD) si stěžovali, že Česko díky své neschopnosti nedokázalo využít dotace z EU. Hosté se přeli i o evropskou armáda či bankovní unii.

Vezměte si slabikář, a pak se můžeme bavit, znectil Telička Samkovou. A ta začala řádit
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Lídr kandidátky ANO pro evropské volby připomněl své priority

V dalším předvolebním speciálu Václava Moravce České televize se v Jihomoravském kraji setkali lídr kandidátky ČSSD sociolog Jan Keller, Pavel Telička za ANO, Jan Zahradil (ODS) a Klára Samková za hnutí Úsvit přímé demokracie. Řeč byla nejen o dění na Ukrajině. Politici reagovali i na apel prezidenta Zemana, že by se měla prohloubit společná obranná politika EU.

Ať si EU dá do znaku královnu Koloběžku první, vyzvala u Moravce Samková

Podle Kláry Samkové není nutné, aby se prohlubovala obranná politika na úrovni EU. „Myslím, že je to vize prognostického snu, který hnutí Úsvit nesdílí,“ poznamenala Samková. Zahradil s ní souhlasil s odkazem na to, že jsme členy NATO. Telička to viděl přesně obráceně. Větší spolupráce je podle něj na místě, ukazuje to ostatně i dnešní situace na Ukrajině. Telička však zároveň zdůraznil, že nemá na mysli jednotnou armádu. Jan Keller po jednotné armádě volal. „Když se podívám na stav a početnost české armády, tak je to v našem zájmu,“ poznamenal volební lídr ČSSD.

Pokud už by se budovala společná armáda, podle Samkové už by se daly rozpustit jednotlivé národní státy. „Ať si pak EU do znaku dá královnu Koloběžku I.,“ poznamenala ironicky advokátka.

„Já bych rád slyšel od zastánců jednotné armády, kde by na ni chtěli vzít prostředky,“ prohlásil Zahradil, který má za to, že by to nafouklo rozpočet unie. Keller oponoval, že evropská sedmadvacítka disponuje v souhrnu asi milionem a půl vojáků, což je např. víc než v Rusku, ale pro větší akceschopnost by bylo dobré ujednocovat velení. „Je to ale běh na dlouhou trať,“ podotkl sociolog.

Telička dodal, že EU již dnes má jisté bezpečnostní struktury jako základ máme a jsou i používány v mírových misích, dává je také k dispozici NATO. „Je to o tom, zda jsme schopni dát tyto kapacity dohromady,“ míní Telička.

Vize působení Česka v EU

Dalším tématem v diskusi bylo hledání vize směřování Česka v rámci EU. „V případě ČSSD je ta vize jasná a jednoznačná. My jsme v podstatě opsali program evropských socialistů. Jde nám o udržitelný sociální model,“ zdůraznil Keller. Ostatní strany možná vizi nemají, tomu by se prý Keller ani nedivil. V ukrajinské krizi se ale ukazuje, že Evropská unie hledá jen těžko společnou řeč. To by se podle Kellera mělo změnit.

Samková ale namítla, že snahy o společnou evropskou bezpečnostní politiku do jisté míry oslabuje NATO. „Společná obranná politika má prostě dva směry a je otázka, jestli budou do budoucna slučitelné,“ podotkla Samková s tím, že záměry EU a USA se v budoucnu mohou rozcházet.

Telička ale kontroval, že Spojené státy nemají problém se společnou bezpečnostní politikou EU. Již dnes se ale má mluvit o tom, jak by společná bezpečnostní politika měla vypadat. Varoval také před tím, aby se Česko shlíželo ve Velké Británii jakožto bývalé velmoci. K tomu se obratem ozval Zahradil, že ho Teličkův příklad s Británií pobavil. V tu chvíli se začala hlásit o slovo Klára Samková, která tak činila velmi důrazně. „Už jste si to, pánové, vyříkali,“ ptala se.

Začněte slabikářem, nabádal Samkovou Telička. Zahradil se smál

Přijetí Lisabonské smlouvy znamenalo zrod řady evropských funkcí a Zahradil ve studiu poznamenal, že on byl od počátku proti Lisabonské smlouvě, protože každá zřízená funkce se následně těžko ruší. „Já se obávám, že evropské politické elity trpí takovou vizí, že zřízení nové funkce vyřeší problémy, ale ono se ukazuje, že to tak není,“ uvedl Zahradil s tím, že jak funkce „evropského prezidenta“, tak funkce komisařky pro zahraniční politiku jsou nadbytečné. „A jak by tedy měla vypadat Evropa, která by byla schopna reagovat na současnou tragédii na Ukrajině,“ ptal se Keller, jasné odpovědi se ale nedočkal.

Do sporu se totiž dostali Pavel Telička s Klárou Samkovou, která bývalému eurokomisaři vyčetla, že on byl právě jedním z politiků, kteří nebyli schopni stanovit jasné směřování Česka i EU. „Ano paní Samková, já Vám děkuji, zkuste začít od slabikáře a pak se můžeme dál bavit,“ odbyl ji Telička. Tady to pěkně jiskří,“ zasmál se Zahradil.

Bankovní unie

Lídři kandidátek se pak vyjadřovali i k vytvoření bankovní unie. „Myslíte si, že tím, že vznikne bankovní unie, tak ty problémy, kterých jsme byli svědky, zmizí?“ ptala se Samková?

Zahradil připomněl, že klíčová témata EU se v horizontu deseti let mění, přičemž jsou prý chytána ze vzduchu. Dnes je to bankovní unie, ale před pár lety to bylo globální oteplování a ještě před tím boj s nezaměstnaností. „Naší vizí EU je pružná integrace, něco, čemu se dá říkat více rychlostní model integrace, kde jednotlivé státy nebudou povinny účastnit se každého integračního kroku,“ podotkl Zahradil. Podle jeho názoru je třeba, aby posílil reformní proud, který čelí dalšímu prohlubování integrace.

Keller ale v pořadu vyjádřil přání, aby lidé přišli k volbám v hojném počtu, což by mohlo vést k oslabení tohoto reformního proudu a možná i k tomu, že ODS nepřekročí pět procent hlasů potřebných pro vstup do EP.

„Bankovní unie je přece reakce na velkou hospodářskou krizi, která byla rozpoutána v USA a ta se následně přenesla do dalších zemí. Proto myslím, že je třeba větší dohled a větší integrace,“ uvedl Keller. Jakoukoli další krizi by ale podle jeho názoru neměli hradit daňoví poplatníci, ale banky ze svých fondů, jinak to podle Kellera nemá smysl. A pokud Česko nebude členem bankovní unie, ale naše banky budou odvádět peníze do mateřských společností v případě potřeby „matek“, bankovní unie jako taková se nás stejně dotkne.

„Bankovní unie je cesta správným směrem, míní Telička, rozhodně prý neztrácíme suverenitu, ale rozhodně prý nebude stačit sama o sobě. Je jí třeba spojit s nutnými reformami v některých zemích.

Co nám přineslo členství v unii

Anketa

Kdo vás nejvíc oslovil?

hlasovalo: 2339 lidí
Nakonec lídři odpovídali na otázku, co Česku přináší členství v EU. „Já si myslím, že stále převažují výhody, ale problém je v tom, že dnešní EU je úplně jiná než ta, do které jsme vstupovali,“ posteskla si Samková, že vůči členství v EU nemáme alternativu. To ale neznamená, že Česko netíží další byrokracie a přílišný důraz na vize, kde se pak neřeší reálné problémy.

Podle Zahradila Česku pomohla ekonomická integrace EU a vnitřní trh. „Já jsem měl vždycky výhrady vůči té politické nadstavbě,“ uvedl lídr ODS do eurovoleb. Keller k tomu dodal, že Česko utrpělo především tím, že v posledních sedmi letech nedokázalo čerpat evropské peníze. „Vinou naší vlastní politiky a vaší vlastní neschopnosti,“ rozčílil se Keller směrem ke kandidátovi ODS.

Telička následně prohlásil, že dosavadní čeští europoslanci neudělali „ani ň“ pro snížení byrokracie. Podle Zahradila to ale rozhodně není pravda.

Samková také Teličku obvinila, že svou kandidaturu do EP zneužívá k tomu, aby mohl bojovat o post eurokomisaře. „To pak taky budete říkat, že se obětujete,“ poznamenala ironicky Samková v narážce na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, který opakovaně prohlašuje, že se obětoval, když přijal funkci ministra financí. Telička ale Samkovou ujistil, že on touto cestou neuvažoval.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…