Vězni, kteří mají důchod, si na pobyt příliš neplatí

12.08.2012 21:17

Ani půl roku poté, co na to upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, si stát nedokázal efektivně zjistit, kterým vězňům zbytečně financuje jejich pobyt za mřížemi. Úřady totiž stále nemají přehled o tom, kteří odsouzení dostávají důchod a přitom by mohly aspoň částečně přispívat na desetitisícové částky. Přeplněné a podfinancované české věznice tak dál zbytečně přicházejí o peníze v řádech desítek milionů korun.

Vězni, kteří mají důchod, si na pobyt příliš neplatí
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Státní kasu stojí jeden vězeň měsíčně 30 tisíc korun. Podle zákona by trestanci měli alespoň část nákladů hradit a těm, kterým stát vyplácí důchod, může Vězeňská služba strhávat měsíčně až 1 500 korun. Nejvyšší kontrolní úřad ale už na začátku roku upozornil, že dozorci v mnoha případech ani neví, kterým vězňům mohou brát.

Ministerstvo spravedlnosti tvrdilo, že náprava už proběhla. Změna zákona totiž od nového roku třeba sociální správě, finančním úřadům nebo pojišťovnám přikazuje, aby s vězeňskou službou spolupracovaly a informace jí dávaly. "Měla by mít větší páky, jak se dozvědět o majetkových poměrech odsouzených," představila pro Českou televizi nové pravomoci dozorců mluvčí rezortu Veronika Ludvíková na počátku února.

Pár měsíců praxe ovšem ukázalo, že páky nefungují a Vězeňská služba pořád není schopná od úřadů včas dostat informace, o tom, kolik důchodců za mřížemi má. "Administrativní procedury jsou složité a časově náročné, z čehož v důsledku není možné mít průběžně aktuální data," vysvětluje nyní mluvčí služby Gabriela Pohlová. K pobírání důchodu se podle Vězeňské služby zatím přiznalo 1063 vězňů. Podle odhadů by jich ale za mřížemi mohly být až třikrát tolik. Vězeňství tudíž dál ročně může přicházet i o desítky milionů korun.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

10:25 Další zhroucení, nadávají na Ukrajině. V Moskvě mezitím čilý ruch

Provokace, intriky, faleš. Takhle to prý dnes funguje mezi Ruskem a Západem. V reakci na dodávky ame…