Víc pokory a hledět dopředu, poradil politikům profesor Pafko

27.07.2013 16:14

Chirurg Pavel Pafko příliš nechápe, jak se uvažuje na ministerstvech nebo celkově v politice. Hledí se prý často jen na dané volební období, málokdo se dívá i dopředu. Podle něj navíc politikům chybí pokora.

Víc pokory a hledět dopředu, poradil politikům profesor Pafko
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

„Politici uvažují v čtyřletých volebních cyklech, tohle jsou ovšem věci s generačním přesahem. Kdysi jsem mluvil s panem ministrem školství Grušou, říkal jsem mu, že by se na věk učitelů a potřeby škol měl podívat v nějaké perspektivě. Odvětil, že politici, kteří o tom rozhodují, myslí jen na čtyři roky dopředu. A já oponoval, že každý prostý lesník, který sází les, neuvidí jeho kácení, a přesto o něj pečuje. Proč takhle neuvažují lidé v čele státu?“ ptá se profesor Pavel Pafko v rozhovoru pro Deník.cz.

„Obecně platí, že lidé bez noblesy, dostatečných zkušeností a rozhledu mají tendenci zneužít své formální postavení a ukazovat těm dole svou sílu danou momentální převahou. Svým studentům vždy říkám, že když před nimi sedí člověk s rakovinou plic, je vyděšený a zcela v jejich rukou. Toho ale nesmějí zneužít a povyšovat se. Vždyť ten člověk je třeba včelař, který – na rozdíl od nich – ví o medu a životě včelstev všechno. Nebo je to odborník přes jadernou fyziku a až se uzdraví, strčí toho lékaře do kapsy. Chce to víc pokory,“ radí bývalý přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice v Motole. Pokoru by si zasloužila i sama politika.

Co se týče nynější situace, Pafko by volil buď předčasné volby, nebo důvěru Rusnokově vládě. „Já bych si návrat pravicové vlády nepřál, protože neudělala nic, čemu bych tleskal,“ dodává profesor.

„Profesor Keller napsal to, co si myslím dávno. Jak může Marek Benda a další argumentovat tím, že Rusnokova vláda nemá důvěru parlamentních stran a nevzešla z voleb, když ve sněmovně sedí poslanci za stranu LIDEM, kterou také nikdo nezvolil?“ poukazuje na jeden z častých argumentů.

Jiřího Rusnoka osobně nezná, chová ale k němu sympatie. „Vycházím z jediné věci: Že stál za druhým důchodovým pilířem,“ vysvětluje Pafko. „Pak ale prozřel a dnes už to nepodporuje. A já mám rád lidi, kteří uznají svůj omyl, zatímco Klaus se deset let nepletl,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…