Více k nové řeči Viktora Orbána. A razantní zpráva z Maďarska

26.04.2016 11:12

Maďarský premiér Viktor Orbán opět vzbudil pozornost zahraničních médií. Tentokrát svým výrokem na půdě parlamentu o tom, že maďarská ústava zakazuje islamizaci. Vláda rovněž připravila nová opatření pro boj s terorismem.

Více k nové řeči Viktora Orbána. A razantní zpráva z Maďarska
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Anketa

Vadilo by vám, kdyby o vás někdo řekl, že jste ,,extremista"?

6%
94%
hlasovalo: 6632 lidí

„Ústava primárně hájí naše zvyky a jazyk. To v praxi znamená, že jakékoli snahy vydat se na cestu islamizace nemají šanci být realizovány. Vláda proto v posledních měsících podniká konkrétní kroky, aby k něčemu takovému nedošlo. V rámci těchto ‚proaktivních‘ opatření se stavíme negativně k masové migraci. Abych to řekl jasně a stručně, jakékoli snahy o islamizaci země jsou protiústavní,“ konstatoval maďarský premiér.

Orbán také u příležitosti pátého výročí vzniku nové ústavy přímo citoval z preambule, kde se píše o závazku země „k podpoře a ochraně dědictví, jazyka a maďarské kultury a ochraně životních podmínek pro budoucí generace“. Jak uvádí agentura AP, maďarská vláda považuje migrační otázku za věc národní suverenity. „Máme právo si vybírat, koho u nás necháme nebo nenecháme žít,“ zopakoval před poslanci Viktor Orbán.

Celý text agentury AP je ZDE

Jak konstatuje agentura AP, maďarský premiér také zmínil své přání, aby do země nepřicházeli vůbec žádní migranti ze třetího světa. V loňském roce Maďarskem prošlo téměř 400 000 migrantů ze zemí Blízkého východu a Afriky, kteří směřovali do bohatších zemí v západní Evropě. Nejčastěji do Německa a Švédska, které nabízejí nejvyšší sociální dávky a další výhody. „Maďarsko rovněž žaluje Evropskou unii u Evropského soudního dvora, aby se nemuselo účastnit plánu na přerozdělení migrantů, jak navrhuje Evropská komise,“ uvádí AP.

Vláda podniká v posledních měsících celou řadu opatření souvisejících s migrační krizí, ale také s možnou teroristickou hrozbou ze strany islamistů. Jak uvádí internetový maďarský internetový server Politics, příští týden hodlá vládní strana Fidesz předložit parlamentu ústavní změnu zákona, která by umožnila maďarským úřadům vypořádat se efektivněji s potenciální teroristickou hrozbou. „Je nezbytně nutné změnit ústavu tak, aby bylo možné nasadit armádu v případě, že policie nemá dostatek sil zvládnout teroristickou hrozbu,“ uvedl předseda parlamentu Gergely Gulyás.

Celý text z Politics.hu je ZDE.

Gulyás rovněž poznamenal, že doufá, že socialisté a další dvě opoziční strany, které doposud ústavní změny bojkotovaly, kroky vlády přijaté v zájmu bezpečnosti země podpoří. „Vláda investuje více finančních prostředků, aby bylo možné snadněji vynucovat právo. To znamená, že se mimo jiné navýší rozpočet zpravodajských a protiteroristických služeb. Nově budou zřízena centra, kde se budou shromažďovat informace, které relevantní orgány získají v procesu boje proti organizovanému zločinu a terorismu,“ upřesnil Gulyás.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…