Více peněz učitelům a kvalitní výuka. Chládek se v rádiu rozpovídal o svých plánech

01.02.2014 17:47

„Nebylo to pro nás vůbec příjemné,“ vzpomínal čerstvě jmenovaný ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) na okamžik, kdy prezident Miloš Zeman vyčetl premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) chyby v návrhu na jmenování ministrů. Chládek byl hostem sobotního dílu rozhlasového pořadu Pressklub na Frekvenci 1.

Více peněz učitelům a kvalitní výuka. Chládek se v rádiu rozpovídal o svých plánech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Podle Chládka by se takové věci neměly stávat. Připustil však, že nejen Sobotka, ale i jeho úředníci, kteří dokument připravovali, pracovali pod obrovským tlakem, kterému zjevně podlehli. „Zcela jednoznačně je to chyba člověka, co to psal, ten musí nést plnou zodpovědnost,“ myslí si.

Co se týče rezortu školství, který nyní vede, pozitivní změny by se měly začít dle jeho odhadu projevovat od počátku příštího roku.  Zdůraznil, že rozhodně bude bojovat o zvýšení platů učitelů, a proto bude požadovat navýšení rozpočtu o tři až pět miliard korun.

„Učitelé to poznají na výplatní pásce, žáci na vybavení škol,“ podotkl s tím, že postupně by chtěl, aby se více peněz v rezortu pozitivně projevilo i v kvalitě výuky a v přístupu ke vzdělávání jako takovému.

Pouze dlouhodobá změna k lepšímu má smysl

V této souvislosti také zkritizoval své předchůdce za to, že vždy nastoupili do čela ministerstva a okamžitě zrušili vše, co zavedl předchozí ministr. „Tak to ale nefunguje. Dobrý ministr bude ten, jehož nástup do funkce sice žáci a učitelé hned nepoznají, ale postupně pocítí změnu k lepšímu, která bude dlouhodobá,“ nechal se slyšet Chládek.

Prozradil také, že chystá reorganizaci učilišť a středních škol v tom smyslu, že by učiliště, až na výjimky, neměla poskytovat svým studentům možnost získání maturitního vysvědčení, to by měly dle jeho názoru udělovat pouze střední školy. Dále se chce zabývat příliš velkým počtem vysokých škol. „Akreditační komise už nebude povolat obory a školy, které nejsou zárukou kvality,“ uvedl.

Pressklub Frekvence 1 ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…