Více policistů i strážníků dohlédne na komunální volby v Krupce

26.09.2014 13:40

Posílené hlídky policistů i strážníků dohlédnou na komunální volby v Krupce na Teplicku, řekli dnes novinářům jejich zástupci. Před čtyřmi lety se ve městě kupčilo s hlasy a volby se proto dvakrát opakovaly.

Více policistů i strážníků dohlédne na komunální volby v Krupce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volby, ilustrační foto

„Pomáhají nám i kolegové z jiných oddělení. V ulicích budou nejen uniformovaní policisté, ale i operativní týmy v civilu," řekl ČTK vedoucí obvodního oddělení policie v Krupce Zdeněk Černý. Policisté nebudou v terénu jen během voleb, informace získávají už teď. Na problém zatím nenarazili. „Nezaznamenali jsme žádnou informaci ani poznatek, že by docházelo k ovlivňování nebo dokonce uplácení voličů," doplnil Černý. Podobně na tom je podle ředitele Jiřího Petráka i městská policie. „Ani k nám se žádné takové informace nedostaly," doplnil Petrák.

Při volbách v říjnu 2010 mělo docházet k nakupování hlasů především mezi sociálně slabými

Signály o manipulaci s volbami nemá ani sdružení Zdravá Krupka, které na kupčení s hlasy opakovaně upozorňovalo. „Situaci samozřejmě sledujeme. Zatím ale alespoň podle našich informací k ničemu podobnému nedošlo," řekla ČTK zastupitelka Miroslava Bačová. Zdravá Krupka přesto bude na volby dohlížet sama. „Budeme stejně jako při minulých volbách chodit po městě a sledovat, zda nedochází k porušování zákona," doplnila Bačová. Veřejnou debatu o nakupování hlasů chystá na sobotu v Krupce organizace Transparency international. Další aktivity ve městě ale zatím neplánuje.

Při volbách v říjnu 2010 mělo docházet k nakupování hlasů především mezi sociálně slabými. Za vhození předem upraveného lístku údajně dostávali 300 korun. Voliči měli být dováženi přímo k volebním místnostem. Krajský soud právě kvůli svážení lidí volby částečně zneplatnil. Zneplatnění výsledků následovalo i po druhých volbách, které také provázely různé signály o kupčení. Nového zastupitelstva se Krupka dočkala až po třetím hlasování na podzim 2011.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…