Viceguvernér ČNB: Klaus potvrzuje to, jak strašně těžké je odcházení

12.11.2014 18:35

Hostem středečních Dvaceti minut Radiožurnálu byl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Ohledně silné kritiky, která se na ČNB snesla po jejím loňském rozhodnutí výrazně oslabit českou korunu, uvedl, že bylo vlastně nemožné vysvětlit toto opatření jako populární, když je nepopulární. Nicméně si myslí, že skutečnost nakonec potvrdila tehdejší slova centrálních bankéřů, jimiž devalvaci koruny odůvodňovali.

Viceguvernér ČNB: Klaus potvrzuje to, jak strašně těžké je odcházení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl

Moderátorka Helena Šulcová poukázala na slova bývalého českého prezidenta Václava Klause, který i v poslední době loňskou devalvaci koruny kritizoval, zejména fakt, že způsobila propad kupní síly českého obyvatelstva. Hampl na to reagoval tím, že v posledních letech jsme zažívali nejdelší recesi v novodobé historii. „Recese rovná se postupné chudnutí,“ vysvětlil.

Moderátorku zajímal i Hamplův názor na to, že jej exprezident Klaus označil za „velmi arogantního člověka“. Poukázala přitom na to, že právě Klaus Hampla do rady ČNB jmenoval.

Klause si vážím. Ale...

Hampl reagoval tím, že si Klause váží. „Jako osoby, jako politika, jako politické osobnosti, která bude v pozitivním zapsána v historii a za sto let po něm bude pojmenována kdejaká ulice,“ uvedl. Zároveň ale podotkl, že Klaus možná potvrzuje to, jak je strašně těžké odcházení. „Přes veškerou vážnost, kterou k němu mám, z toho, co říká v té poslední době, mu nerozumím,“ poznamenal.

Nikdo neví, jak naložit s tím, co se dnes děje v eurozóně

Řeč přišla i na to, že německá ekonomika v současnosti zpomaluje a že se vyvíjí hůř, než jsme si na začátku my i německé instituce mysleli. Důvodem je prý jak oslabující německá domácí poptávka, tak i oslabující exportní schopnost.

Poněkud překvapující bylo, že Hampl přiznal, že není nikdo, kdo by měl dobrý návod na to, co s tím dělat. Na námitku moderátorky, jak je to možné, když je na světě „spousta ekonomů“, Hampl přiznal, že nikdo nemá dobrou vizi, jak naložit s tím, co se dnes děje v eurozóně.

Možná naše ekonomika poroste, i když okolní ekonomiky budou klesat

Zároveň poznamenal, že nechce říct, že se máme začít bát a být nervózní. „Bez ohledu na sílu integrace, investiční a jiné vazby stále platí, že v jednom okamžiku mohou některé země růst i klesat,“ uvedl. A poukázal na to, že česká ekonomika klesala i v době, kdy okolní ekonomiky rostly. Nyní tak prý můžeme růst, i když budou státy okolo klesat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…