Viceguvernér centrální banky Hampl: Zavedení eura není aktuálním tématem

09.04.2015 13:52

Zavedení eura v Česku není v současnosti tématem dne. Tuzemská měnová politika a koruna jako tuzemská měna totiž slouží ekonomice dobře. V rozhovoru pro server Roklen24.cz to řekl viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl.

Viceguvernér centrální banky Hampl: Zavedení eura není aktuálním tématem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mojmír Hampl, víceguvernér ČNB

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek při schůzce na Pražském hradě shodli na potřebě zintenzivnit debatu o přijetí eura a vhodnosti stanovení termínu vstupu Česka do eurozóny. Sobotka se opět vyslovil pro rok 2020 jako nejbližší možný termín. Na stanovení takového termínu ale podle premiéra v koalici neexistuje shoda.

"Mám pocit, že euro v tuto chvíli není tématem dne. Pro mne určitě není a byl bych rád, kdyby euro nebylo tématem pro tuto ekonomiku ještě řadu let, možná napořád," uvedl Hampl.

Ovčáček v reakci na Hampla odkázal na výsledky středeční schůzky prezidenta s premiérem. "Na tom se nic nemění navzdory názoru pana viceguvernéra," řekl mluvčí.

Hampl měl pocit, že Zeman chtěl v ČR zavádět spíše rubl

Zeman je dlouhodobým zastáncem co nejrychlejšího vstupu země do eurozóny, technicky to podle něj lze stihnout za dva až tři roky. Hampl na dotaz k iniciativě prezidenta Zemana zavést v ČR euro v nadsázce pro Roklen24 uvedl, že měl v poslední době spíše pocit, zda nechce v ČR zavádět rubl. "Takové vyjadřování není hodno viceguvernéra České národní banky," poznamenal Ovčáček.

Zeman v poslední době centrální banku několikrát kritizoval, především v souvislosti s devizovým intervencemi. Také řekl, že ČNB je nakloněna odkládání vstupu Česka do eurozóny, protože by při něm ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky.


 

reklama

autor: vam, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…