Viceprezident průmyslníků pochválil zastropování cen elektřiny. Pořád je to ale moc

18.08.2013 9:42

Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR pozitivně hodnotí, že se politická reprezentace po mnoha letech dokázala shodnout a něco udělat pro průmysl. Zastropování a snížení ceny za obnovitelné zdroje elektřiny je podle něj krokem správným směrem. Nicméně podle serveru Prvnízprávy.cz považuje snížení poplatku za nedostatečné.

Viceprezident průmyslníků pochválil zastropování cen elektřiny. Pořád je to ale moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

 „Jsme stále ještě vzdáleni obvyklé výši poplatků v Německu, Polsku, Francii či Belgii. Je proto potřebné hledat další cesty, jak tento problém řešit. Věřím, že tomu pomůže velká novela,“ uvedl Jan Rafaj.

Server První zprávy.cz píše, že Svaz průmysl a dopravy ČR vítá rozhodnutí Poslanecké sněmovny ČR, jejíž členové svým hlasováním zastropovali poplatek za obnovitelné zdroje elektřiny ve výši 495 kč/MWh. Jako nejvýznamnější svaz zaměstnavatelů v ČR prý dlouhodobě požadoval, aby byl v tomto smyslu zákon novelizován.

Jan Rafaj však také upozornil na to, že zaměstnavatelé nepovažují přijatou úpravu za natolik dostatečnou, aby pomohla konkurenceschopnosti našich firem, zejména pak velkým odběratelům. „Svaz průmyslu a dopravy ČR nepovažuje poplatek na podporu OZE ve výši 495,- Kč/MWh za dostatečný a jeho schválení podpořil čistě pragmaticky při vědomí rizik, které by vyplývaly jeho neschválením.“ Tuzemské firmy jsou prý totiž i nadále vystaveny horším konkurenčním podmínkám oproti řadě jiných evropských zemí, kde je cena elektřiny výrazně nižší.

Poplatek za OZE vzrostl v České republice během posledních pěti let více než desetinásobně. Zatímco v roce 2009 byl na úrovni 52 Kč/MWh, v roce 2013 činil již 583 Kč/MWh. Prvnízprávy.cz upozorňují na to, že  bez státní dotace ve výši 11,7 miliardy Kč by tuzemské průmyslové firmy již letos platily 790 Kč/MWh.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…