Viděli jsme fotografie z Národního divadla. Stovka umělců namačkaná ve zkušebně. Žádná okna, žádné rozestupy, žádné roušky. To není vše

12.09.2020 14:23

ParlamentníListy.cz měly v pátek možnost hovořit hned s několika umělci z Národního divadla, kteří jsou ještě dnes jako u vytržení z faktu, kterak vedení této instituce přistoupilo k podmínkám hygieny během pandemie koronaviru.

Viděli jsme fotografie z Národního divadla. Stovka umělců namačkaná ve zkušebně. Žádná okna, žádné rozestupy, žádné roušky. To není vše
Foto: zdroj PL
Popisek: Nepořádek v zázemí Národního divadla, konec srpna 2020

Anketa

Jak nahlížíte na Čínu?

hlasovalo: 33942 lidí

Začneme aktuální zprávou z Národního divadla, která říká, že tam ve čtvrtek bylo zjištěno 15 lidí s onemocněním covid-19. „Operní program v historické budově ND je po vzoru světových operních domů upraven. Místo inscenace Libuše dnes uvedeme koncertní provedení výběru známých árií z českých oper. Opery Její pastorkyňa a Rusalka zůstávají v programu a budou uvedeny v mírně upravené verzi. Vstupenky zůstávají v platnosti,“ uvedl k tomu mluvčí ND Tomáš Staněk.

V karanténě je pro tuto chvíli sbor Opery Národního divadla a jedna směna technických zaměstnanců. Ostatní zaměstnanci pracují ve standardním režimu za zpřísněných hygienických opatření.

Je to tak opravdu?

Naše redakce v pátek hovořila hned s několika umělci, kteří potvrdili, že se žádná přehnaná hygiena v Národním divadle nekoná. A byli velice konkrétní.

Dne 12. srpna se totiž v provozní budově Národního divadla (ve zkušebně orchestru) konala zkouška páté Janáčkovy opery Výlety páně Broučkovy. Všichni hudebníci včetně sboristů a dalších lidí byli v jedné místnosti, navíc bez oken. Orchestr tamtéž zkoušel již od 10. 8.

„Byli jsme tam v šoku, protože ve zkušebně nebylo žádné opatření, žádné upozornění, vůbec nic," uvedl jeden z našich zdrojů. Dodává, že u vchodu či u schodů byla upozornění, jaká karanténní opatření dodržovat, a ve velké zkušebně byla k dispozici dezinfekce, kterou ale přítomní ignorovali. Tím však opatření skončila. A nikdo příliš neřešil, že umělci i ta vyhlášená dodržovali velmi laxně.

Druhý ze zdrojů pak redaktorovi ukázal i řadu fotografií, které jsme se ovšem rozhodli neuveřejnit kvůli ochraně těchto našich zdrojů. Ze snímků však jasně vyplývá, že roušku během zkoušky neměl ani dirigent Jaroslav Kyzlink, ani nikdo jiný z přítomných. U některých to nebylo ani technicky možné, ochranu úst a nosu však neměli ani ti, u kterých by to možné bylo.

V zázemí ND (srpen 2020)

„Bavili jsme se o tom, proč je (roušky nebo jinou ochranu úst) nemáme, proč se to (zkoušky) neodloží, když ten vir je pořád tady, ale řada kolegů chtěla zkoušet, protože se bála o peníze a angažmá, takže na to přistoupili, když přišel pokyn zaměstnavatele, abychom se tam na zkoušku dostavili.“

V podmínkách, které jsou vzhledem k situaci v zemi více než zarážející, byla zhruba 100členná ekipa v jedné místnosti od 10 do 13 hodin. Zkoušky se účastnili také členové sboru, kteří později skončili v karanténě. Ti se v dalších dnech zúčastňovali tamtéž i dalších zkoušek, které probíhaly téměř denně.

Podle jeho postřehu zhruba třetina zkoušejících byla původně ochotna v rámci možností karanténní opatření dodržovat, ale postupem času pochopili, že vzhledem k neochotě většiny to nebude možné.

Zdroje ParlamentníchListů.cz jsou ale ze všeho nejvíce šokovány z faktu, že ačkoliv více než 60 členů sboru skončilo v karanténě, nikdo neřeší, že několik z nich sdílí své domácnosti s instrumentalisty z divadelního orchestru. A tito jejich partneři normálně chodí do práce, zkoušejí a stýkají se s desítkami spoluhráčů či jiných zaměstnanců divadla, aniž by se řešilo, jak je zajištěna izolace jejich partnerů v karanténě. A to je skutečně hrubé porušení pravidel karantény.

Vraťme se na zkoušku. „Na žádná velká hygienická opatření se nehraje. Jsou tam sice plakáty, že by se měly nosit roušky, ale nemá je nikdo. Navíc nyní dochází k opravám budovy, na místě je řada východoevropských dělníků, hovoří spolu rusky, ale bezpečnostní opatření nedodržují žádná, absolutně žádná," svěřil se náš přímý svědek.

„A aby bylo jasně vidět, v jakém bordelu se ještě na konci srpna pracovalo a zkoušelo, ukážeme několik obrázků," dodal.

Ty naše redakce uveřejňuje. Je na nich vidět zázemí umělců. Ti podle našeho zdroje vůbec nebyli o stavebních pracích informováni.

Anketa

Je dobře, že Miloš Vystrčil jel na Tchaj-wan?

hlasovalo: 20163 lidí
„Co vidět není, to jsou nánosy špíny a prachu. Jak na chodbách, tak i v šatnách, je to až děsivé,“ uzavřel jeden z umělců.

K opatřením proti šíření koronaviru dotázaly PL rovněž tiskového mluvčího ND. „Povinnost užívání ochranných prostředků je upravena vyhláškou Ministerstva zdravotnictví. Nad její rámec ještě opatření upravila a zpřísnila interní směrnice Národního divadla. Nicméně v souladu s legislativou; z podstaty oboru není možné za užití roušky realizovat výkon zpěvu. Výkonní umělci jsou během provádění autorského díla z povinnosti nošení roušek osvobozeni. Ve všech objektech Národního divadla standardně platí zvýšená bezpečnostní opatření – zaměstnanci používají roušky v zákulisí, dochází k dezinfekci příslušných prostor, u vstupů pro zaměstnance je příchozím měřena tělesná teplota. Divadlo spolupracuje s hygienou při šetření expozičních rizik,“ přiblížil Tomáš Staněk.  

Naše zdroje se samozřejmě účastnily také čtvrtečního koncertu k zahájení sezóny, ve kterém byl proveden výběr árií z českých oper. „Lidí nebylo moc, napočítali jsme jich tak do tří stovek, což je žalostně málo. Roušky měli s výjimkou několika osob všichni platící. Z lidí na pódiu je neměl nikdo...“ všiml si náš zdroj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…