Vídeň může být brzy muslimská. Zde je „černý“ scénář expertní studie

04.08.2017 21:03

Rakouský integrační fond (ÖIF) na svém webu zveřejnil studii výzkumného týmu pod vedením Anne Goujon s názvem Demografie a náboženství v Rakousku, která se zabývá vývojem pro příštích třicet let. Alarmující je zejména pasáž, která se týká počtu muslimů ve Vídni.

Vídeň může být brzy muslimská. Zde je „černý“ scénář expertní studie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova rakouského parlamentu

Předpokládaný vývoj je dle tvůrců studie ovlivněn hned několika faktory, z nichž zásadní je počet narozených dětí a míra přistěhovalectví. Tým Anne Goujon nastínil čtyři možné scénáře a zejména jeden z nich budí v očích mnoha Rakušanů vážné znepokojení. Týká se totiž nárůstu počtu muslimů ve Vídni. Pokud by došlo na tuto variantu možného scénáře, tvořili by následovníci Alláha v hlavním městě Rakouska za třicet let třetinu obyvatelstva.

Jak ovšem připomíná deník Kronen Zeitung, už nyní v zemi žije přibližně 700 000 muslimů a zejména ve Vídni a dalších větších městech tvoří muslimové čím dál tím početnější skupinu obyvatelstva. Naopak podíl křesťanů stále klesá. Zatímco v roce 2001 se při sčítání lidu k římskokatolické víře hlásilo 75 % obyvatelstva, nyní je to již méně než dvě třetiny. Roste jak počet lidí bez náboženského vyznání, tak i počet lidí, kteří se hlásí k islámu.

Za posledních patnáct let se podíl muslimů v Rakousku zvýšil ze čtyř na osm procent. V samotné Vídni jsou tyto údaje ještě viditelnější. V roce 2001 tvořili křesťané 49 %, ale nyní je to již jen 35 %. Za stejné období se potom zvýšil podíl muslimů z osmi na čtrnáct procent. To v konkrétních číslech „dělá“ asi 260 000 a počet muslimů se tak začíná pomalu přibližovat počtu pravoslavných Vídeňanů. Ti nyní tvoří se 400 000 asi 5 %.

Pokud budou do Rakouska v příštích třech desetiletích proudit především přistěhovalci z Evropy, dojde dle studie k nárůstu lidí bez vyznání na 25 %. V takovém případě by se podíl katolíků v roce 20146 ustálil na 45 % a podíl muslimů by zůstal přibližně stejný, jako je tomu nyní, tedy na asi 14 %. Druhá varianta scénáře týmu Anne Goujon počítá s vyšší migrací z Afriky a Blízkého východu. Potom by podíl muslimů vzrostl ve Vídni na 17 %. Třetí varianta počítá s minimální migrací, tehdy by klesl podíl muslimů o dvě procenta.

Již zmiňovaný scénář, který počítá s vysokou migrací ze zemí třetího světa, by podíl muslimů ve Vídni za třicet let zvýšil na téměř třetinu zdejší populace. V celém Rakousku by potom muslimové tvořili závratných 21 % populace.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…