Video, které vystrašilo celý New York. Podívejte se na něj

20.11.2015 8:47

Oběti masakru v Paříži byly sotva pohřbeny, ale Islámský stát již vyhrožuje dalšími teroristickými útoky. Nově zveřejněné video s půlminutovou stopáží avizuje útoky na New York. Starosta města Bill de Blasio a policejní komisař Bill Bratton video bagatelizují a tvrdí, že městu bezprostředně nic nehrozí.

Video, které vystrašilo celý New York. Podívejte se na něj
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Islámský stát dbá na pečlivé zaznamenávání poprav křesťanů

Video ukazuje blízké záběry na ruce teroristy, který se právě připravuje na sebevražedný atentát. Upravuje trhavinu do požadovaného tvaru, obléká si košili a koženou bundu, pod kterou ukrývá výbušné zařízení. Následně záběry ukazují Times Square, které je považováno za pulzující srdce americké metropole. Vidět jsou typické žluté taxíky a zástupy lidí, mezi kterými se atentátník prochází. V jednu chvíli zatáhne za pojistku a obrazovka celá zčerná. Islámský stát pravidelně publikuje různě zaměřená propagandistická videa, toto je však poprvé, kdy přímo vyhrožuje teroristickým útokem ve Spojených státech.

„Obyvatelé New Yorku se nenechají zastrašit. Teroristé usilují o zastrašování a narušení chodu naší demokratické společnosti. Nic takového jim však nedovolíme. Je třeba si v prvé řadě říci, že žádná konkrétní hrozba teroristických útoků v našem či jiném americkém městě v tuto chvíli neexistuje. Považuji za důležité, aby se lidé nijak neomezovali ve svých běžných každodenních aktivitách. Podnikli jsme veškerá opatření, abychom úspěšně předešli jakýmkoli potížím. Náš policejní sbor je nejlepší v celých Spojených státech. Za čtrnáct let, které uplynuly od teroristických útoků na Dvojčata, policisté a další bezpečnostní experti průběžné podnikají maximum, aby toto město důsledně chránili,“ poznamenal de Blasio na tiskové konferenci.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Jakékoli obavy odmítl ve svém včerejším vystoupení na CBS také policejní komisař Bratton, podle kterého není video Islámského státu ničím překvapivým. „Na našich postojích se tím nic nemění. Jsme neustále ve střehu a připraveni. Cílem extremistů je nabádat své sympatizanty k provádění dalších útoků. Newyorská policie je však připravena okamžitě reagovat na jakýkoli náznak hrozby. V dnešním světě bohužel existuje mnoho hrozeb, ze kterých jde strach. Neměli bychom ovšem dopustit, aby nás tento strach ovládl. Přímé ohrožení města ovšem v těchto chvílích skutečně neexistuje,“ poznamenal Bratton s tím, že on i jeho rodina se hodlá zúčastnit přehlídky ke Dni díkůvzdání.

Tento týden jde již o druhé video, ve kterém džihádisté vyhrožují teroristickými útoky na půdě Spojených států. První z nich bylo zveřejněno v pondělí a konkrétně v něm Islámský stát avizuje, že jeho terčem se stane hlavní město země Washington. „Sdělujeme státům, které se účastní křižácké kampaně, že je stejně jako Francii stihne boží hněv. Udeřili jsme na centrum Paříže a přísaháme, že obdobný úder stihne také centrum Washingtonu,“ uvedl v arabštině maskovaný džihádista. Šéf CIA Brennen v reakci na toto video na každoročním světovém bezpečnostním fóru vyjádřil přání, aby se teroristické útoky v Paříži staly mementem pro bezpečnostní služby po celém světě. Varoval také, že Islámský stát zcela jistě plánuje další útoky. „Jsem přesvědčen, že Paříž nebyla jedinou operací, kterou radikálové naplánovali.“

Jak píše britský deník, prezident Barack Obama je pod tlakem, aby přijal přísnější opatření vedoucí k eliminaci Islámského státu. Podle aktuálního průzkumu veřejného mínění požaduje 60 % oslovených amerických respondentů rozhodnější postup. Nicméně většina Američanů zároveň podporuje amerického prezidenta, který odmítá poslat do Sýrie pozemní vojska. Islámský stát v posledních týdnech ztratil v důsledku vojenských operací syrské armády podporované Rusy, Kurdy a západní koalicí téměř čtvrtinu svého území. Jak však někteří experti upozorňují, ani po ztrátě celého území pravděpodobně riziko teroristických útoků nepřestane existovat. „I v takovém případě bude hrozba přetrvávat a oni se budou snažit udeřit na Západ, cituje deník vyjádření Adama Schiffa z bezpečnostního výboru sněmovny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…