Vidim, jak rychle jste se zorientovala, chválil prý vysoký manažer Metrostavu Pancovou. Server přináší další přepis odposlechů z kauzy Rath

07.12.2015 10:22

V policejních odposleších pořízených v kauze Davida Ratha figuruje také jeden z vysoce postavených manažerů Metrostavu, obchodní ředitel Milan Veselský. I když jej policie nestíhá, z přepisu odposlechů prý vyplývá, že s korupčním systémem popisovaným vyšetřovateli byl dobře srozuměn. Informuje o tom server Lidovky.cz, který v této souvislosti připomíná, že bývalý šéf Metrostavu Pavel Pilát s obchodním náměstkem Jiřím Andělem i jejich společnost si již obvinění v kauze Rath vyslechli.

Vidim, jak rychle jste se zorientovala, chválil prý vysoký manažer Metrostavu Pancovou. Server přináší další přepis odposlechů z kauzy Rath
Foto: repro TV Nova
Popisek: Petr Kott a Kateřina Pancová

Policejní mikrofony totiž nahrály důvěrný rozhovor, v němž se vysoce postavený manažer baví s tehdejší ředitelkou kladenské nemocnice Kateřinou Pancovou (nyní Kottovou) o zakázkách, které pak Pancová za vědomí Ratha podle policie přihrála předem vybraným uchazečům. Společnosti jim pak podle obvinění posílaly na úplatcích deset procent z vysoutěžené ceny.

Veselský si na záznamu například nepokrytě řekl o zakázku na opravu pavilónu O kolínské nemocnice za 118 milionů korun, kterou pak Metrostav skutečně získal. A podle posudku pro policii předražil o šest milionů korun oproti cenám obvyklým.

Celý text je ZDE

„No tak, s Kolínem, tam to jako proběhlo, myslim si...řekněme...Kdyby to bylo v naší režii,“ žádal manažer. „Si myslim, že Kolín je domluvenej, že to budem řešit spolu,“ ujistila ho Pancová.

Čím míň lidí to ví, tím je to lepší

Server píše, že korupční mechanismus ve Středočeském kraji pod vedením Ratha byl již dobře popsán: zakázky získávaly vybrané společnosti, jimž ostatní domluvené firmy hrály vědomě křoví, aby se zachovalo zdání férové soutěže. A křoví pro firmu Konstruktiva Branko si měl zahrát i Metrostav v případě dvou staveb v mladoboleslavské nemocnici za 270 milionů korun. I na to v kanceláři Pancové přišla řeč. „Prosim vás, nikdo vo tom nemluvte, čím míň lidí to ví, tím je to lepší, protože do poslední chvíle je vějičkou Branko,“ žádala Pancová.

S Veselským také řešila snahu další společnosti AMI (Analytical Medical Instruments) přihlásit se do tendru na vybavení nemocnice v Mladé Boleslavi. Server připomíná, že AMI se do soutěže skutečně nečekaně přihlásila a podala nejnižší nabídku. Ohrozila tak zavedený systém křoví. Rath a spol. posléze řešili, jak firmu vyšachovat a přesvědčit ji, aby si nestěžovala u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, což se jim nakonec podařilo díky příslibu jiné zakázky.

Trh je rozparcelovanej

Veselský nicméně Pancové v důvěrném rozhovoru přiznal, že reference k zakázce dostal zástupce AMI právě od něj. To Pancovou zjevně rozlítilo. „My to teďkon řešíme, já už to vidim a úplně se mi ježí chlupy na hlavě. Je to úplně jednoduchý. Stavby dělám kompletně já, technologie dělá pan doktor Kott (partner Pancové a další obviněný Petr Kott). Je to tak, neni to naše vůle, je to všecko domluvený...Nechápu, proč jste jim udělali ty reference, když víte, že ten trh je rozjetej a rozparcelovanej,“ rozčílila se.

Tohle na Veselského zjevně zabralo. „Viníkem jsem já, popravdě. Protože von přišel, a mně to přišla taková jako ne úplně významná věc. Já jsem mu ale řek, že chci vod něho potvrzení, že to má takzvaně domluveno,“ řekl a nabídl řešení. „Jediný, co mě napadá, že kdyby dál chtěl zlobit, tak já napíšu dopis, že z toho sdružení vystupujeme, nebo něco takovýho,“ uklidňoval Pancovou.

Vidim, jak rychle jste se v tom zorientovala

Moc Pancové nad středočeskými krajskými nemocnicemi prý výmluvně ilustruje i závěr setkání, během něhož jí Veselský nadbíhá.

„Teda upřímně, musim vám složit takovou poklonu, že když si vzpomenu, jak jsme vás viděli prvně, tak jste vlastně taky byla nová. A když vidim, jak jste se v tom rychle zorientovala,“ řekl vysoce postavený manažer šéfce kladenské nemocnice a zjevně jí tak zalichotil.

„Vemte si, že já jsem byla na ambulanci. Já jsem to předtím nikdy nedělala, že jo,“ pochválila se Pancová. „Klobouk dolu,“ neodpustil si Veselský závěrečný kompliment.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…