Vidláci a burani... Michal Horáček řekl jasné slovo, pokud jde o kandidaturu na Hrad

19.09.2016 7:21

Textař a hudební skladatel Michal Horáček potvrdil časopisu Týden, že je velice pravděpodobné, že bude v příštích prezidentských volbách kandidovat na post hlavy státu.

Vidláci a burani... Michal Horáček řekl jasné slovo, pokud jde o kandidaturu na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Textař Michal Horáček

V úvodu rozhovoru tak Horáček uvedl, v čem je jiný než Karel Schwarzenberg (TOP 09), který o prezidentský post soupeřil se Zemanem před třemi lety. „Nevím, jestli vůbec podnikl takto náročnou a obsáhlou cestu po menších i větších místech v zemi jako já. A bez hogo fogo průvodu a s jedním fotografem. A jestli vůbec nabídl bezprostřední setkání, anebo jestli lidem jen přinášel ‚poselství velké pravdy‘, abych tak řekl. Lidé jsou na to nesmírně citliví. Mají vlastní hlavy,“ zmínil Horáček.

Anketa

Má předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vaši podporu?

2%
98%
hlasovalo: 7495 lidí

Sice stále nechce zcela jasně říct, že bude kandidovat, ale označuje toto rozhodnutí za velice pravděpodobné. „Chtěl bych, aby se to rozhodnutí opřelo o pořádný fundament. Abych se setkal s co nejvíce lidmi a mluvil s nimi. Své vnímání jsem totiž proměnil i pod vlivem kontaktu s lidmi. Předtím jsem myslel, že by asi bylo dobré naplnit ústavu ve smyslu, že prezident zastupuje stát navenek. A zároveň se nepře s vládou, což vede třeba k tomu, že máme dvojí zahraniční politiku. To je pro Českou republiku neblahé. Teď nicméně vím, že lidé hodně zdůrazňují leadership, takové to zdravé vůdcovství,“ zmínil Horáček. Například tak připravil padesátistránkový program, který se věnuje devíti vytyčeným tématům. Podle něj totiž minulá prezidentská volba nebyla založena na tématech, ale připomínala pokleslejší verzi Superstar. Definitivně rozhodnout o kandidatuře se chce až po senátních a krajských volbách.

„Vstupovat v tuto chvíli do mediálního prostoru s kandidaturou na prezidenta by nebylo fér vůči stranám ani vůči našim skutečným zájmům. Tedy abychom měli dostatek prostoru seznámit se s kandidáty do Senátu a do krajských zastupitelstev. Pak bychom jim měli dát nějaký čas na sestavení krajských a senátních koalic. No, a pak asi nastane ta chvíle,“ sdělil.

Následně se Horáček vyjádřil k existenci takzvané pražské kavárny. „Neuznávám tuto kategorii uměle vytvořenou pro lidi, kteří nesouhlasí s panem Zemanem,“ uvedl. Zároveň nesouhlasí ani s tím, že členové pražské kavárny jsou přívrženci takzvané vítací politiky. 

Hlava státu by podle jeho názoru měla být mnohem inspirativnějším, efektivnějším a po všech stránkách lepším činitelem, než je dosud. 

A co si myslí o Kroměřížské výzvě? „Nekritizuji to, za co se staví, tedy určité hodnoty a princip. Moje výtka vůči Kroměřížské výzvě je, že prezidentskou volbu nepojímá jako já, tedy radikálně přímou. Očekávám kandidáta, který přijde a řekne: ‚Dobrý den, toto je můj život, toto je mé dílo, toto můj program a toto mé naděje a představy o tom, jak má být naplňován úřad prezidenta republiky.‘ Proč tam mají být nějací chytráci, kteří tomu zřejmě hloupému lidu, vidlákům a buranům někoho předvyberou? To přesně nechci," řekl Horáček. Vidláci a burani podle jeho názoru neexistují o nic víc než pražská kavárna.

Do prezidentské kandidatury přitom Horáček chce dát co nejméně finančních prostředků. „Finančně nemůžu já, soukromník, bojovat s nesmírnými zdroji nějakého Lukoilu a nikoho takového. Ani s impériem pana Babiše, který si koupí třeba milion billboardů. Už proto billboardy nechci. Je-li tomu tak, pak nemá cenu mít ani mediální agenturu. Ani tiskového mluvčího. Proto bych žádného neměl. Neměl bych logo ani slogan. Já totiž nejsem žádný nový pišingr, prostě marketingový produkt. Já jsem Horáček a vy jste vy,“ vyzývá lidi k tomu, aby si s ním promluvili a poté se rozhodli. „Má-li se to prohrát, tak radši krásně, než aby se to ošklivě vyhrálo,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…