Vidle do brexitu. Cítím se jako Evropan, vzkázal lord s českými kořeny, který jej může ještě zkomplikovat

20.01.2020 16:30

Po drtivém vítězství Borise Johnsona v britských parlamentních volbách se zdálo, že brexit je s konečnou platností hotovou věcí. Deník N však upozorňuje, že odchod ostrovního království z EU se přece jen na poslední chvíli komplikuje. Jeden z britských lordů si prý vzpomněl na své české kořeny a může Johnsonovi hladkou cestu k brexitu ztížit.

Vidle do brexitu. Cítím se jako Evropan, vzkázal lord s českými kořeny, který jej může ještě zkomplikovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Velká Británie 31. ledna odejde z EU. Tedy pokud se nic nestane. A v tuto chvíli se zdá, že by se něco stát mohlo.

Člen britské Sněmovny lordů Alf Dubs je jedním z dětí, které z Prahy zachránil Nicolas Winton. Jako jednomu z mála dětí se mu tak podařilo uniknout od Hitlerova běsnění. Ve svých 87 letech by si přál, aby Velká Británie měla i po brexitu povinnost podat pomocnou ruku dětem z Evropy, pokud mají nějaké vazby na ostrovní království.

Předseda vlády Johnson se však postavil proti a „dodatek lorda Dubse“, jak se mu v Británii říká, vyškrtl. Jenže lord ho do zákona znovu vrátil, a pokud ho schválí Sněmovna lordů čili horní komora britského parlamentu, zákon o brexitu se vrátí do dolní komory poslancům i s tímto dodatkem. Poslanci budou muset o zákoně jednat znovu. A to by mohlo odchod ostrovního království z EU ke 31. lednu zkomplikovat.

„Pro premiéra i britskou vládu jde o delikátní záležitost. Potenciální průtahy prodlouží schvalování dohody s Bruselem, s níž musí vyslovit souhlas také Evropský parlament. Žádný div, že před rozpravou ve Sněmovně lordů si Alfa Dubse předvolali ke schůzce hned tři náměstci ministra vnitra a sedm dalších ministerských úředníků a vyzvali ho, aby dodatek stáhl,“ napsal Deník N.

Lord Dubs je však přesvědčen, že jeho požadavek podporuje řada členů horní komory z konzervativní strany.

Prozradil také, že se jako Čech narodil a ve svém věku by jako Čech také rád z tohoto světa odešel, proto si znovu zažádal o české občanství.

A protože byl sám v dětství zachráněn, domnívá se, že i dnes by Británie měla pomáhat dětským uprchlíkům. Z toho, že český premiér Andrej Babiš odmítá přijímat dětské uprchlíky v České republice, je mu prý smutno.

Pár slov přidal i k brexitu. Prý se vždy cítil jako Evropan. A labouristé, jichž je členem, podle jeho názoru prohráli poslední volby i proto, že nedokázali jasně říct, jak se k brexitu stavějí. Ať už by se k němu postavili kladně, či záporně, tak by se k němu postavili nějak. A to se nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …