Vidle do prdele. Když přijdou Putinovi žoldáci, budeme se bránit, tvrdí otec a syn z Ukrajiny

20.06.2014 16:59

PŘÍBĚH Neplánujeme stěhování do Česka. Co by nás tam čekalo? Panelák a život mezi čtyřmi stěnami. Tady máme domovy, pole, je to naše zem. Když přijdou Putinovi okupanti, budeme se bránit, píchneme jim vidle do prdele. Tak smýšlí otec a syn Markovi, původem Češi z vesnice Malinovka na Ukrajině. Člověk musí být podle nich patriotem tam, kde prožil celý život.

Vidle do prdele. Když přijdou Putinovi žoldáci, budeme se bránit, tvrdí otec a syn z Ukrajiny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stanislav a Igor Markovi z ukrajinské obce Malinovka

„Separatisty v Donbasu je třeba odzbrojit. Jenže problém je, že se schovávají za dětmi, ženami a střílejí na školky. Takováto místa si vybírají jen otroci. Ukrajina se musí stát členem NATO, teď není a podívejte se, co se tady děje,“ říká Stanislav Marek, nejstarší z rodu. V Malinovce má dům, obdělává pole a neví, proč by se měl stěhovat do Česka. To prý dělají jen lidé bez srdce, bez duše, kteří se radši přestěhují za lepším, než by se měli podílet na řešení problémů své země. Jeho syn Igor souhlasně přikyvuje.

Jsme patrioty Ukrajiny

Sedíme v domě rodiny Markovy a vedeme politickou debatu. Otec se synem se zvláštně shodnou, generační rozdíly při tomhle tématu neexistují. „My se neubíráme přestěhovat do Česka, budeme zde bydlet nadále. Co nás čeká v Česku? Panelák a čtyři stěny,“ sdělují oba a Igor doplní: „Tady stavím svůj dům, budu mít vlastní políčko a tak. Když sem přijdou Putinovi žoldáci, budeme se bránit, budeme bojovat a válčit až do konce. My jsme občané Ukrajiny, aby bylo jasno. Nežijí tady jen lidé, co skákali za Stranu regionů a nyní brečí, že se chtějí přestěhovat do Česka. Ti se prodávají za peníze. Je třeba mít srdce, čistou duši a být patriotem.“ Stanislav ještě dodá: „Ať přijdou v noci i ve dne, stejně jim píchneme vidle do prdele.“

„Jestli nás Češi, Poláci, Němci, Francouzi a další národy Evropské unie nepředhodí tomu otrokovi Putinovi, bude dobře. Lidé tady hodně pracují. Na Ukrajině žijí dobří lidé. Jestli se Unie obrátí zády k problému Krymu, bude zle i s Ukrajinou. A Rusové půjdou dál do Pobaltí, Polska, na Slovensko a k vám. Lidi budou bez práce, začne se bojovat všude,“ říká syn Igor. Je starším školským inspektorem v tomto regionu a v Malinovce učí na základní škole dějepis. Jako pro historika je pro něj největším tématem historie ukrajinského kozáctva.

O nemocném Putinovi

Prezident Ruské federace Vladimir Putin je podle nich nemocný. „Je schizofrenik, což je pro státníka strašná nemoc. Tu vyléčí jen onen svět. K nám poslal Kadyrovce z Čečenska a do Pobaltí, Polska nebo Česka bude posílat naše zotročené kluky. Když mám možnost, tak to žákům ve škole vypravuju. Ať si nemyslí, že s Putinem bude ráj. Důstojníci bojovat nebudou, umírat budou mladí kluci. Trochu je pak zasypou zemí, aby to nesmrdělo, a bude. Jako prašivé psy,“ rozebírá Igor. Zrovna začaly prázdniny, ale on ještě musí pracovat pár týdnů v úřadu. Pak bude pomáhat s hospodářstvím.

„Poslední školní den byl úžasný. Všechny děti přišly ve vyšívaných košilích, národních ukrajinských krojích. Tak o čem hovoříme. Naše ukrajinská mentalita, co dříve dost pospávala, se nyní probudila. Cítíme se jako Ukrajinci. Devadesát pět procent lidí zde chce bydlet v samostatné Ukrajině a netřeba žádných federací či republik. Lidé volili Petra Porošenka, aby se situace změnila rychleji. Pravda, je sice oligarcha, ale má rodinu, s manželkou žije třicet let, mají čtyři děti a nemá žádnou milenku. Ne jako měl Viktor Janukovyč nebo Petr Simoněnko. I ten si později postavil palác, to je pěkný komunista,“ doplňuje s tím, že tady nového prezidenta všichni vnímají jako most mezi Východem a Západem. Nejdříve by však měl vyhlásit volby do parlamentu.

O kriminálníkovi Janukovyčovi

Učitel Igor dále situaci rozebírá takto: „V Česku není německý nebo slovenský jazyk druhým státním jazykem, tak proč u nás má být ruský. To nemůžu pochopit. Jsem Čech, ale nikdo mě tady neponižuje, nikdo neokrádá. Když se Ukrajina stala samostatnou, začalo se nám tady žít mnohem lépe než v bývalém SSSR. Můžeme mluvit česky, jak se ráčí. Děti jezdí na ozdravný pobyt, mohu za příbuznými do Česka, když mi pošlou pozvání a tak dále.“ Do monologu skočí jeho maminka Nina, která do té doby jen poslouchala. Je ještě dost slabá, protože jí před měsícem operovali rakovinový nádor. „Ta válka je špatná, už se na to v televizi nemůžu koukat. V nemocnici jsem ležela s jednou paní, která vyprávěla, jak se k nim přestěhovali příbuzní z východu a to to teprve začínalo,“ řekne.

„Janukovyč pořád podporoval Evropskou unii, ale najednou vlezl do zadku Rusku. Putin mu nejspíš pohrozil anebo zaplatil. Kroutil ocasem na tu stranu, která mu víc zaplatila. Tady u nás ho nikdo nevolil. Vždyť jaký to byl prezident? Bývalý kriminálník, co seděl dvakrát ve vězení. Ani v jednom státě na světě se něco takového nestalo. Vím, že Václav Havel také seděl ve vězení, ale to byl disident, co nesouhlasil s komunistickou ideologií. To je úplně něco jiného. Když měl Havel projev v americkém Senátu, tak všichni povstali a tleskali. Měl jsem z toho tenkrát moc dobrý pocit. Havel by Ukrajince podporoval,“ dodává Stanislav. Při tom chová nemocného vnuka.

Jak se žilo na Volyni

Obci Malinovka, která se nachází v Žitomirské oblasti, založili Němci. Češi se sem podle Markových začali stěhovat kolem let 1905 až 1907. Pak následně car přesídlil Němce na Sibiř a ve vesnici zůstalo převážně české obyvatelstvo. „Češi jsou dobří rolníci, netřeba to tajit. Ukrajinci to od nich odkoukali, takže se to teď dost vyrovnalo,“ podotkne Stanislav. Jeho otec pracoval jako ekonom u jednoho ze statkářů, ale pak se osamostatnil. Pěstoval chmel, vyráběl cihly, měl mlátičky na obilí a jetel, které byly poháněny koňmi. Pak ale přišla válka, revoluce, bolševici a o všechno přišel.

Rodiče manželky Niny, jmenovali se Brendlovi, žili jinde, ale pak se přestěhovali do vesnice ležící jen pár kilometrů od Malinovky. Otec byl za druhé světové války technikem u letadel a pak pracoval v masně, maminka se stala vedoucí oděvního družstva. Všichni jsou už na onom světě. Po rozpadu SSSR Markovi nikdy o odjezdu do Čech neuvažovali. Nakonec ještě Stanislav dodá: „A teď vidíte, co ten Janukovyč za podpory komunistů všechno napáchal. Ostatně u vás komunisti ještě existují?“ Když se mu dostane kladné odpovědi, dořekne: „To se vám divím.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…