Viktor Orbán znovu tvrdě varoval před zničením Evropy uprchlíky. Na místě, kde to vyžadovalo odvahu

03.06.2015 9:23

Podle maďarského premiéra Viktora Orbána v současné době čelí Evropa migrační vlně, která může změnit tvář celé civilizace. Na konferenci pořádané u příležitosti oslav 85. narozenin bývalého německého kancléře Helmuta Kohla také Orbán uvedl, že z multikulturní Evropy není návratu.

Viktor Orbán znovu tvrdě varoval před zničením Evropy uprchlíky. Na místě, kde to vyžadovalo odvahu
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán ve svém projevu kritizoval nečinnost Evropské unie v oblasti přistěhovalectví, což dle jeho slov znamená, že musí začít konat samotné Maďarsko. „V souvislosti s překotnou migrací se může absolutně změnit tvář současné civilizace. Tato změna navíc bude nevratná. Když uděláme chybu nyní, již nikdy nebude možné to napravit,“ uvedl premiér. K otázce přistěhovaleckých kvót se vyjádřil pro maďarská média také mluvčí Orbánovy politické strany Fidesz Bence Tuzson. „Odmítáme návrhy Evropské komise týkající se stanovení kvót pro sdílení přistěhovalců. Toto opatření nepřinese snížení počtu přistěhovalců na území EU. V případě, že Evropská unie není schopna tyto problémy adekvátně řešit, musí být tato záležitost přesunuta do pravomocí členských států.“

Maďarsko patří společně s Velkou Británií, Polskem a Českou republikou k hlavním odpůrcům navrhovaných opatření. Samotný Orbán je označil před čtrnácti dny při svém vystoupení v Evropském parlamentu za „šílenství“. Vláda před několika týdny odstartovala referendum, ve kterém se mají občané do 1. července vyjádřit prostřednictvím odpovědí na předtištěné otázky k přistěhovalecké politice. Na mezinárodním poli však sklízí Maďarsko za uspořádané referendum kritiku. Mnozí upozorňují, že otázky jsou položeny příliš sugestivně a tak, aby na ně bylo možné odpovědět pouze jedním způsobem. Maďarská vláda však jakoukoli kritiku odmítá a říká, že referendum je součástí veřejné debaty, jejímž cílem je zjistit názory občanů k tomuto tématu.

Naopak kvóty včera v Bruselu obhajoval jeden z jejich iniciátorů komisař Frans Timmermans. „Chceme problémy s uprchlíky vyřešit. To však není možné, dokud nemáme funkční hraniční kontrolu a systém udělování politického azylu. V neposlední řadě potřebujeme, aby v této věci byly jednotlivé členské státy solidární,“ řekl Timmermans s tím, že respektuje odlišný názor Polska či Maďarska, ale rád by od těchto států slyšel jejich vlastní návrhy. „Zatím jsem od politických zástupců těchto zemí nic takového neslyšel ani neviděl.“ Jeho postoj podpořil také šéf Evropské humanistické federace Pierre Galand, podle jehož názoru mohou přistěhovalci Evropu obohatit. „Neměli bychom zapomínat na fakt, že naši předci byli také přistěhovalci.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…