Viktor Orbán měl zásadní projev o EU. Padala slova jako teror a náhubek

18.03.2016 10:33

Šéfredaktor Lidových novin István Léko v pátečních Lidových novinách zveřejnil výňatky z projevu maďarského premiéra Viktora Orbána. Jde o projev velmi tvrdý, ve kterém ani trochu nešetřil Evropskou unii. Podle jeho názoru dnes Evropa není svobodná. Z Bruselu se nám snaží diktovat, koho musíme pustit k sobě domů, a ještě o tom nesmíme mluvit. Podle maďarského předsedy vlády dnes EU není svobodná.

Viktor Orbán měl zásadní projev o EU. Padala slova jako teror a náhubek
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

„Je zakázáno říkat, že Evropu ohrožuje stěhování národů, že přistěhovalectví s sebou na kontinent přináší kriminalitu a teror, a je také zakázáno říkat, že ‚to není náhoda‘, nýbrž ‚promyšlená, řízená akce‘,“ řekl premiér a dodal, že „náhubek, i kdyby byl utkán z hedvábí, zůstane vždy náhubkem“. Tím však palbu na EU ani zdaleka neuzavřel. „Nedovolíme, aby nám někdo říkal, koho si máme pustit do své vlasti a do svých domovů,“ prohlásil.

Následně se jasně postavil po bok Polska, které teď čelí kritice kvůli nerespektování principů liberální demokracie. Mluví se například o pokusech zneschopnit polský ústavní soud. Orbán dal jasně najevo, že národním vládám řádně zvoleným ve volbách nemá Brusel co diktovat. Polsko a Maďarsko by se měly spojit v obraně evropských hodnot a třeba i proti EU, pokud bude třeba. Za absolutně nezbytné považuje zachování národních států.

Orbánův proslov z 15. března ukazuje, jak odlišný je pohled některých evropských politiků od vize, kterou prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová v uprchlické krizi. Nejmocnější dáma by ráda našla společné řešení, ale nikoli poprvé se ukazuje, že neexistuje něco jako společný evropský zájem. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…