Viktor Orbán se pořádně rozzuřil. A opět za to může Brusel

13.07.2016 16:02

Maďarský předseda vlády Viktor Orbán se rozběsnil poté, co mu z Evropské unie sdělili, že pokud Maďarsko nepřijme přidělený počet uprchlíků, bude za každého z nich muset zaplatit pokutu v přepočtu ve výši necelých sedmi milionů korun. Podle Orbána žijí politici z Bruselu ve „věži ze slonoviny“.

Viktor Orbán se pořádně rozzuřil. A opět za to může Brusel
Foto: Presalocala.com
Popisek: Maďarský premiér Viktor Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán vysvětlil, že průměrný občan jeho země musí pracovat 40 let, aby si vydělal takovou částku. Politiky v Bruselu nařknul z toho, že žijí ve „věži ze slonoviny“.

Rozepře mezi Evropskou unií a Maďarskem se odehrála několik týdnů před plánovaným referendem, ve kterém budou maďarští občané hlasovat o tom, má-li jejich vláda přijmout uprchlické kvóty stanovené EU.

Podle plánu Evropské komise budou země, které odmítnou přijmout určený počet uprchlíků, pokutovány částkou kolem sedmi milionů korun za každého uprchlíka, informaci obdržel britský server Express.co.uk od Informačního centra maďarské vlády.

Podle Orbána tato čísla jasně dokazují, že jsou evropští byrokraté naprosto odstřiženi od reality a o problémy jednotlivých členských států se nezajímají.

„Za sedm let dostane maďarský občan z rozpočtu Evropské unie zhruba 110 000 korun. Ve srovnání s tím má jeden migrant hodnotu sedmi milionů korun. Spočítal jsem, že průměrný Maďar si takové peníze vydělá za 39,5 let práce, a to jen za toho předpokladu, že nebude nic jíst, pít, nebude vychovávat děti, kupovat si oblečení a nic neutratí za ubytování,“ uvedl Orbán.

Orbán údajně ani pořádně nevěří tomu, že to politici v Bruselu skutečně myslí vážně. „Brusel nemá vůbec žádnou představu, o čem mluví. Jak mohou vůbec něco takového navrhnout? Je to neuvěřitelná urážka zejména pro chudší východoevropské státy,“ dodal.

Maďarský ministerský předseda je toho názoru, že přesně takové počínání ze strany EU dokumentuje celé její fungování.

„Mluví se zde o migraci, ale ve skutečnosti se toto téma dotýká něčeho mnohem závažnějšího. Brusel neví vůbec nic o světě, který se svou politikou snaží ovládat,“ uvedl.

Další zajímavé vyjádření maďarské vlády se týká toho, že jsou náklady spojené s každým uprchlíkem dvakrát vyšší než minimální maďarská mzda, to v nedávném tiskovém prohlášení uvedlo Informační centrum maďarské vlády.

„Každý migrant naši vládu přijde na 12 000 korun, což je dvakrát více než minimální maďarská mzda,“ uvádí se ve zprávě.

Maďarská vláda navíc argumentuje tím, že na rozdíl od jiných zemí Evropské unie vymáhala pravidla EU od samého počátku krize. „Zabezpečili jsme hranice Schengenu, zastavili jsme a zaregistrovali jsme nově příchozí a oddělili jsme ekonomické migranty od uprchlíků,“ uvádí se v pondělní tiskové zprávě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…