Vila v luxusní čtvrti za půl milionu. Takto „sociálně bydlí“ syrští uprchlíci v Anglii

17.03.2017 17:40

Značné pobouření vyvolalo mezi veřejností rozhodnutí radních ze Sevenoaks v hrabství Kent poskytnout syrským uprchlíkům k užívání šestipokojovou vilu v hodnotě 500 000 liber.

Vila v luxusní čtvrti za půl milionu. Takto „sociálně bydlí“ syrští uprchlíci v Anglii
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Přes dva tisíce uprchlíků, co musely opustit vysídlovanou calaiskou džungli, se usadily v desátém pařížském okrsku kolem stanice metra Stalingrad

Radní se před několika dny na svém pravidelném zasedání usnesli, že by luxusní vilu speciálně upravenou pro tělesné postižené měli obývat syrští uprchlíci. Své rozhodnutí následně zdůvodnili tím, že se jim nepodařilo najít vhodnou britskou rodinu. Nemovitost původně měla sloužit jako nouzové ubytování v délce maximálně jednoho roku. Místní obyvatelé jsou pobouřeni a nechápou, proč vilu v přepočtu za patnáct milionů korun získali právě uprchlíci.

„Zatraceně, máme přece spoustu rodin tady z Kentu, kteří potřebují bydlení. Tohle je absolutní ostuda,“ napsala na sociálních sítích jistá Teresa Osborne. „Takže nějaká uprchlická rodina získá šestipokojový dům uzpůsobený pro tělesné postižené, protože radní nemohli najít žádnou britskou rodinu? Jako vážně?,“ podivuje se Deano Kentish. „Moje maminka je tělesně postižená a na seznamu čekatelů byla celých devatenáct let,“ cituje dalšího ze zdejších obyvatel deník Daily Mail.

Že radní záměrně přehlédli všechny žádosti místních obyvatel dokládá i příspěvek uživatele, který tvrdí, že má manželku a čtyři děti. „Měl jsem podanou žádost, protože žijeme jen ve dvoupokojovém bytě. Ale nevyšlo to,“Místní obyvatelé se cítí hluboce dotčeni a obecně považují rozhodnutí radních za krajně nespravedlivé. Radní dle svých slov uvažovali , že by byl majetek rozdělen či prodán. Nakonec ale zvítězila varianta, která zahrnovala přestěhování syrských uprchlíků.

Podobná kontroverzní rozhodnutí místních úřadů však nejsou od začátku trvání migrační vlny ničím výjimečným. V únoru letošního roku se zase rozhodly úřady v Itálii, že by mohli být uprchlíci ubytováni v luxusních vilách z poloviny devatenáctého století na proslulém ostrově Capri. Zdejší lokalita patři k vyhledávaným letoviskům po několik staletí. Vedle několika vil také místní radní navrhli, aby uprchlíci pobývali v proslulém majáku na Punta Carena. Ani zdejší obyvatelé nebyli z těchto plánů nijak nadšeni.

Podobné zděšení vyvolalo mezi obyvateli luxusní čtvrtí Paříže rozhodnutí městské rady postavit ubytovny pro azylanty ve čtvrti u proslulého Bouloňského lesíka, kde bydlí například manželka bývalého prezidenta země Sarkozyho Carla Bruni a nespočet ruských oligarchů. Radní Paříže v čele se socialistickou starostkou Anne Hidalgo si sice nedovolili přímo zabírat zdejší historické budovy či moderní apartmány, ale místní občané se rozhodně postavili i proti tomu, aby v jejich blízkosti pobývali právě uprchlíci.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …