Vím víc, než bych si přál, řekl poslancům jeden z kandidátů do Rady ČT

28.02.2014 17:55

Poslanci z volebního výboru vyslechli celkem šest desítek kandidátů do Rad České televize a Českého rozhlasu, které si na základě svého výběru pozvali na dvoudenní veřejné slyšení. Výbor příští středu sestaví kandidátku, kterou nabídne poslancům. Do Rady ČT vybere 18 kandidátů a do Rady ČRo devět lidí, tedy trojnásobek počtu uvolněných míst. Z nich bude sněmovna v březnu vybírat šest nových členů televizní rady a tři členy rozhlasové rady.

Vím víc, než bych si přál, řekl poslancům jeden z kandidátů do Rady ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sobotkova vláda v poslanecké sněmovně

Své místo v Radě ČT dnes přišla obhajovat její místopředsedkyně Dana Eklová, která mimo jiné hájila postup rady v případě nedávné stížnosti skupiny redaktorů ČT na údajné zasahování do zpravodajství. Řekla, že rada ještě nikdy tak podrobně žádnou stížnost neřešila.

Lidé s handicapem

Kandidát do Rady ČT Jan Jirák z Fakulty sociálních věd UK řekl, že rada má být kvalifikovaným oponentem toho, co z ČT vychází a neměla by být soudcem případných vnitřních napětí a rozmíšek. Podle jeho názoru se rada jmenuje špatně a měla by se jmenovat Rada veřejnosti pro ČT, protože její členové v úhrnu zastupují veřejnost. Jirák už v minulosti předsedou Rady ČT byl, na funkci rezignoval v únoru 2000. Dnes řekl, že může zhodnocovat zkušenosti, které si z rady odnesl.

„Pokud mohly mít dvě volební období své zastoupení v Radě České televize lehké atletky, možná byste po 23 letech existence České televize mohli dopřát podobné právo i lidem s handicapem," řekl poslancům kritik a publicista Jan Svačina. „Jsem na vozíku od roku 1972, takže o životě tohoto - v uvozovkách - sociálního názorového proudu vím víc, než bych si přál," dodal. Za svůj možný přínos označil i zkušenost z Rady Fondu na podporu kinematografie.

Pozitivní dojem ze slyšení

Odpoledne přišli na řadu kandidáti do Rady ČRo. Mezi nimi vystoupil i její dosavadní předseda Tomáš Ratiborský. O rozsáhlé rekonstrukci pražského sídla rozhlasu, která trvala šest let a stála přes půl miliardy korun, řekl, že je to vyřešená záležitost, která se uzavřela smírem s dodavatelem. Za stěžejní záležitost označil schválení koncepce restrukturalizace ČRo, což označil za přelomový bod. Poslanci se ho ptali například na to, kdo hradil jeho účast na olympiádě v Soči. Odpověděl, že cestu financoval Český olympijský výbor a rada mu uhradila pouze diety v objemu 250 eur.

První část slyšení se uskutečnila v úterý. Do Rady ČT se původně přihlásilo 58 lidí, do Rady Českého rozhlasu 37 lidí. Z veřejného slyšení se čtyři kandidáti omluvili, například pro nemoc nebo pro zahraniční cestu. Projevy, které zaslali, pak místo nich přečetli poslanci.

Podle předsedy výboru Martina Komárka (ANO) mají jeho členové ze slyšení pozitivní dojem. „Mně je trochu líto - já vím, že má hodně práce - že tu nebyl pan generální ředitel ČT Petr Dvořák nebo generální ředitel ČRo Peter Duhan, protože, byť časově naředěno, tady zazněla spousta korektních kritických připomínek a návrhů jak k činnosti rozhlasu, tak televize," řekl Komárek ČTK. Poučné by podle něj byly pro vedení obou institucí, stejně jako byly poučné po poslance.

Prozradit své favority by považoval za nekorektní. „Ještě plánujeme to, že na příštím jednání výboru nebudeme volit jen tak z čisté vody, ale uděláme si důkladnou, časově neomezenou rozpravu, abychom si ještě přiblížili kritéria, podle kterých volíme," dodal.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …