Víme více o žalobě za akci na Gottwaldově hrobě. Roli sehrály i PL.cz

27.02.2014 10:19

Reportáž ParlamentníchListů.cz z „oslav“ 25. února u hrobu Klementa Gottwalda se stala základem pro trestní oznámení na skupinu osob, které si výročí převzetí moci komunisty značně svérázným způsobem připomněly.

Víme více o žalobě za akci na Gottwaldově hrobě. Roli sehrály i PL.cz
Foto: Hans Štembera
Popisek: U hrobu Klementa Gottwalda a dalších funkcionářů bývalé KSČ se sešli sympatizanti i odpůrci. Odpůrců bylo tentokráte více

Anketa

Má být Marta Semelová trestně stíhána za výroky o vině dr. Horákové?

25%
75%
hlasovalo: 16456 lidí
Oznamovatel Ludvík Šulda redakci sdělil, že se na skupinu účastníků akce rozhodl podat trestní oznámení. Důvodem měla být jejich činnost, kterou popsal slovy: „Pokryli hrob prezidenta Československé republiky Klementa Gottwalda na Olšanských hřbitovech v Praze 3, v němž je pohřbena také řada dalších představitelů československého komunistického a dělnického hnutí, hanlivými hesly a transparentem s hákovým křížem, rovněž tak na tento hrob vstoupili a fotografovali se na něm společně s výše uvedenými hesly a transparenty.“

Z reportáže ParlamentníchListů.cz, a rovněž z toho, co sám u Gottwaldova hrobu, kde byl přítomen na oficiální vzpomínkové akci KSČM, zažil, pak došel k závěru, že jejich chování naplňuje skutkové podstaty několika trestných činů.

Organizovaná skupina podle něj jednoznačně svou produkcí zhanobila Gottwaldův hrob, což naplňuje trestné činy výtržnictví, a rovněž hanobení lidských ostatků ve stadiu přípravy. K tomu mělo dojít zejména výzvou jednoho z účastníků, který ve vztahu k ostatkům prezidenta Gottwalda měl pronést: „Pojďte, vyndáme ho."

Z těchto důvodů prý Šulda hned následujícího dne odpoledne navštívil obvodní státní zastupitelství, aby na účastníky akce podal trestní oznámení. K identifikaci pachatelů podle něj může posloužit fotoreportáž ParlamentníchListů.cz.

O případných trestněprávních důsledcích tanečků na Gottwaldově hrobě ParlamentníListy.cz hovořily s právníkem, i s představiteli KSČM. Ti zmínili i další skutkové podstaty, ze kterých by účastníci akce mohli být obviněni. Jedná se zejména o propagaci nacismu užitím symbolu hákového kříže. Proti tomuto obvinění se již ohradilo sdružení ProtiAlt

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…