Vína z Moravy i ze Slovinska. Na Pražském hradě se konalo vinobraní již podvanácté

18.09.2017 7:55

O víkendu 16. až 17. září se uskutečnil v areálu Královských zahrad Pražského hradu již 12. ročník vinobraní. Kromě moravských vín a tradičních regionálních potravin se na akci představila i vína ze Slovinska.

Vína z Moravy i ze Slovinska. Na Pražském hradě se konalo vinobraní již podvanácté
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Hradní stráž

„Přivezli jsme sem čerstvý burčák a na místě vyrábíme hroznovou šťávu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz vítěz prestižní soutěže Vinař roku 2017 Jaroslav Javornický. Javornický význam akce ocenil a podle jeho názoru se rok od roku akce zlepšuje. Jejím smyslem je podle něj upozorňovat na to, že i Česko coby tradiční země konzumentů piva má svou dlouholetou vinařskou tradici.    

Přehlídku produktů moravských vinařů na letošním ročníku doplňovala nabídka tradičních českých potravin držitelů národní značky kvality Klasa. K mání byly například pražská šunka nebo špekáčky.

Lahůdkou pro gurmány pak byl stánek nabízející produkty z kachního a husího masa, a to včetně legendárních foie gras, tedy ztučnělých husích nebo kachních jater, jejichž produkce je dlouhodobě kritizována ze strany ochránců zvířat.

Co se týče kultury, měli návštěvníci možnost zhlédnout pestrý repertoár moravských folklórních souborů, který tento rok doplnil i soubor Gozdar původem ze Slovinska. Slovinsko kromě folklóru ale na letošním ročníku reprezentovalo především víno. K mání byly také gastronomické produkty včetně plodů moře. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…