„Přivezli jsme sem čerstvý burčák a na místě vyrábíme hroznovou šťávu,“ sdělil ParlamentnímListům.cz vítěz prestižní soutěže Vinař roku 2017 Jaroslav Javornický. Javornický význam akce ocenil a podle jeho názoru se rok od roku akce zlepšuje. Jejím smyslem je podle něj upozorňovat na to, že i Česko coby tradiční země konzumentů piva má svou dlouholetou vinařskou tradici.
Přehlídku produktů moravských vinařů na letošním ročníku doplňovala nabídka tradičních českých potravin držitelů národní značky kvality Klasa. K mání byly například pražská šunka nebo špekáčky.
Lahůdkou pro gurmány pak byl stánek nabízející produkty z kachního a husího masa, a to včetně legendárních foie gras, tedy ztučnělých husích nebo kachních jater, jejichž produkce je dlouhodobě kritizována ze strany ochránců zvířat.
Co se týče kultury, měli návštěvníci možnost zhlédnout pestrý repertoár moravských folklórních souborů, který tento rok doplnil i soubor Gozdar původem ze Slovinska. Slovinsko kromě folklóru ale na letošním ročníku reprezentovalo především víno. K mání byly také gastronomické produkty včetně plodů moře.
Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Jonáš Kříž