Víno, bicykly a sebevrazi v Praze. První den Kuberova Senátu rozhodně nebyla nuda

15.11.2018 19:02

První den nového Senátu Parlamentu ČR pod předsednictvím Jaroslava Kubery rozhodně nebyl nudný. Dopoledne komora probírala aktuální politickou situaci a hned po obědě přišly na řadu dva návrhy, které se snažily eliminovat rozbujelé snahy o výchovu národa k abstinenci. Byl přijat návrh, prolamující striktní zákaz alkoholu pro cyklisty. Hlasování bylo vyústěním dlouholeté snahy senátora Ivo Valenty, který vzal téma šikany cyklistů za své a usiloval o její zmírnění.

Víno, bicykly a sebevrazi v Praze. První den Kuberova Senátu rozhodně nebyla nuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát po volbách 2018, už s nově zvolenými senátory

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí

Jako první se projednával návrh na změnu pravidel pro kouření v restauracích. Za skupinu předkladatelů jej představoval senátor Ivo Valenta. Podstatou bylo schválení dvou výjimek z dosavadního absolutního zákazu kouření.

Tou první bylo zavedení tzv. „kuřáren“, prostor bez obsluhy, které by byly stavebně odděleny a kde by hosté mohli kouřit. Druhou pak byla pravidla v tzv. „malých stravovacích zařízeních“, do 80 metrů čtverečních plochy pro zákazníky. V nich by se kouřit mohlo, ovšem pouze za předpokladu, že by se v nich nepodávalo jídlo.

Třetí změna se pak netýkala kouření, ale alkoholu. „Za třetí pak dochází k odstranění nesmyslné povinnosti hospodského za škody, které způsobí host pod vlivem alkoholu v okamžiku, kdy opustí restaurační zařízení,“ řekl při představování návrhu senátor Ivo Valenta.

K předložení tohoto návrhu prý vede senátory především fakt, že stávající úprava tzv. protikuřáckého zákona se v praxi projevila jako nepřiměřeně přísná. Navíc prý ze statistik mají pochybnosti, zda skutečně dosahuje požadovaného efektu omezení kouření.

V debatě se velmi agilně proti postavil senátor Václav Hampl, který byl den předtím poražen kandidátem Valentova klubu ve volbách předsedy. Nyní řekl, že návrh podle něj nepřináší nic dobrého, a proto jej nepodpoří. Věcnou debatu nechce znovu otvírat, protože podle něj už proběhla a nyní by jí zastánci kouření v restauracích opět učinili dlouhou a dramatickou.

Kuřáci i restauratéři už si podle něj na nulovou toleranci zvykli, tak není nutné ji měnit. „Ta změna na nekuřácké prostory byla pro ty hospody, restaurace náročná. Už si na to začali zvykat. Už si na to třeba zvykli. Mnozí víc vydělávají, protože tam teď lidi už i jedí, což dřív nedělali. Kuřáci si na to v zásadě zvykli bez velkého remcání a s jistým pochopením pro ostatní v řadě případů, kouří před hospodou, jsou s tím některé lokální problémy, o tom žádná, ale jistě řešitelné,“ pronesl senátor KDU-ČSL.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Předkladatelům vytkl, že se snaží „o kousíček zvrátit“ to, co už bylo přijato.

Následně byl v hlasování podpořen návrh výboru pro zdravotnictví a sociální věci, který doporučil návrh zamítnout.

Hned poté byl předložen další návrh, pod kterým byli podepsáni senátoři Ivo Valenta, Jiří Vosecký a Jan Horník. Jím se upravoval zákon o provozu na pozemních komunikacích ve smyslu zmírnění nulové tolerance alkoholu pro cyklisty.

Za toto téma slovácký senátor Ivo Valenta bojuje dlouhodobě. Již v roce 2016 se společně se senátorem Zdeňkem Škromachem snažil o zmírnění pravidel.

„Malé pivo, dvě piva, pohárek vína si myslím, že nikomu neublíží, každý víme, co sneseme. Ty okolní státy, ať je to Rakousko nebo Francie, tolerují 0,5–0,6 % alkoholu a nemají s tím žádný problém. Ba naopak si myslím, že to napomáhá nejenom k rozvoji a kultuře pití vína, piva, ale i k rozvoji těch malých hospůdek či vinných sklepů v okolí a vůbec celé kultury. Sám název Vinná cyklostezka je přece sám předurčen k tomu, abychom si tam mohli dát pohárek vína,“ řekl tehdy.

VÍCE ZDE

Později začal bojovat i za vodáky, čelící podobné úrovni policejní šikany. „Každý, kdo byl někdy na vodě, dobře ví, že jedno či dvě piva osvěží, ale rozhodně neuškodí. Není to o nezřízeném pití, ale o normálním přístupu k životu, kdy zábava a relax mají být tím, čím jsou, a ne buzerací a pokutománií,“ řekl letos v září.

Návrh představoval senátor Vosecký, který argumentoval zejména tím, že v zemích sousedících s ČR je úprava mírnější, takže se cyklisté v příhraničních oblastech dostávají do kuriózní situace, kdy v Německu či v Rakousku zákon neporušují, ale když přejedou hranici do ČR, tak už ano. Druhým důvodem je negativní zkušenost šikanózního jednání policie, která velmi často zaměřovala pozornost právě na tzv. „vinařské stezky“, kde šla při rozdávání pokut takřka najisto.

„V zahraničí toto funguje, já nejsem přesvědčen, že čeští občané jsou jiní než vedle v Německu nebo v Polsku, chovají se ukázněně. Já si myslím, že by to mělo být obdobné i u nás,“ řekl senátor Vosecký.

Jako zpravodaj vystoupil senátor František Bradáč z hospodářského výboru. Ten návrhu vytkl, že neposiluje bezpečnost na komunikacích, a přitom se prý ČR zavázala, že bude usilovat o snížení počtu mrtvých a těžce raněných na silnicích. „Já tady nechci tvrdit, že ti řidiči budou nutně opilí. Ale ono i nějaké povzbuzení určitým množstvím alkoholu může znamenat to, že se řidič v konkrétní situaci bude rozhodovat jinak, případně bude více riskovat,“ vyjádřil obavy.

Senátor Malý, který minulý návrh jako zpravodaj odmítl, že nyní vyslovil naopak kladně.

„V podstatě jde o to, jestli si řidiči cyklisté na cyklistických stezkách můžou dát jedno pivo. Jedno pivo, nikoli se opít, jedno pivo a dvě deci červeného nebo bílého vína. Nic víc, nic méně. Není to zákon na ochranu opilců,“ myslí si. Následoval výklad, při kterém se senátoři dozvěděli například to, že malé množství alkoholu je dokonce i v čokoládové tyčince Margot.

Následná rozprava byla pozoruhodnou cestou po příhraničních senátorských obvodech, jejichž zástupci sdíleli své zkušenosti s tím, že v Německu či v Rakousku je určitá hladina alkoholu tolerována, po přejetí hranic do ČR už ale nikoliv.

Vše začala senátorka Zdeňka Hamousová. „Žiji a pracuji v Krušnohoří. My u nás nemáme vinné stezky, ale máme tam Pivní stezku krušnohorskou, která je společným produktem v rámci turistického ruchu příhraniční spolupráce, kterou jsme uvedli v život teď v turistické sezoně jara 2018,“ informovala. Na stezce je kromě pamětihodností také degustace regionálních potravin, včetně produkce pivovarů. A při nulové toleranci je to problém.

Cestování skončilo na jižní Moravě, kde v obvodu Břeclav od včerejška senátoruje Rostislav Koštial, dlouhodobý starosta Mikulova. „já jsem čtvrté volební období starostou vinařského města Mikulov. Za tu dobu jsem vybudoval mnoho kilometrů cyklotras. Záměrně říkám cyklotras, ne vinařských tras, ale podporoval jsem v okolí i spoustu vinařských tras,“ představil se.

Jako starosta prý ví, že podél cyklostezek je velký problém vybudovat infrastrukturu, protože provozovatelé restaurací a bufetů se při omezení alkoholu do budování provozoven u cyklostezek příliš nehrnou.

„A musím zmínit takový příklad, jednu z těch cest jsem si oblíbil i já, je asi 40kilometrová, jezdím ji pravidelně, jsem cyklista. A když se rozmýšlím a jedu napřed po české straně, ujedu 20 km, dám si dvě piva, dvě desítky, podotýkám, pak jedu po rakouské straně zpátky, tak jsem nic neporušil. Když jedu obráceně, jedu přes Rakousko a vracím se domů po české straně, tak jsem porušil,“ vyznal se.

Svým vystoupením zklamal senátora Ivo Valentu, zastupujícího rovněž jihomoravské Slovácko, který si postěžoval, že mu soused z Mikulova vzal téma. Pak si postěžoval, že vinařské trasy  jsou oblíbeným cílem policistů, kteří vědí, že tam mají velkou šanci vybrat hodně na pokutách a proto se na tyto trasy zaměřují.

„My, když otevíráme vinné cyklostezky, tak nám tam bohužel udělali několikrát velké kontroly policie,“ popsal zkušenost. Zájem o stezku následně logicky poklesl, protože lidé dostali strach z pokut.

„Už tady bylo řečeno, že v Rakousku, když z Moravy přijíždíme do Rakouska, tam si něco dáme, jsme v říši krále Miroslava, že se tam můžeme smát a něco si dát, ale zpátky musíme na hranicích čekat půl hodiny, hodinu, než těch půl promile z nás vyprchá a pak můžeme pokračovat zpátky domů,“ dodal zkušenost z jihomoravského pohraničí.

Okénka z regionů doplnil senátor Václav Láska. Ten reagoval na fakt, že policie s oblibou „loví“ právě cyklisty. Podle něj je to chyba, policisté by měli rozlišovat, který dopravní prostředek je jak nebezpečný, a jak dodal, cyklista je nebezpečný hlavě sám sobě.

„Policie by z hlediska nasazení svých sil měla tu preventivní akci, která se může projevit i v represi těch, které nachytá, zaměřit na ta nejzávažnější porušení zákona. Když pije třeba řidič motorového vozidla, protože tam on ohrožuje daleko víc další lidi,“ řekl předseda klubu Senátor 21.

Podle Lásky by nebylo třeba přijímat tuto změnu zákona, pokud by policie se současným zněním nakládala se zdravým rozumem. To se prý zjevně neděje, takže chápe, že se to senátoři snaží změnit legislativně.

Jeho slova, že cyklista je nebezpečný hlavně sám sobě, ale rozporoval senátor Jaroslav Doubrava. Ten má prý zcela jinou zkušenost. „Kdyby ty cyklostezky vedly výhradně po stezkách, které jsou k tomu jen uzpůsobeny, pak s tím problém nemám, ale cyklostezky vedou i velmi frekventovanými komunikacemi. A já vám dám příklad. Kdo jezdíte výjezdem na D8, v Holešovičkách teď udělali takový galimatyáš, že se tam motají auta, do toho je cyklostezka. A já už jsem tam několikrát viděl řidiče, naštěstí jsem nebyl v takové situaci já, kdy se jen tak tak vyhýbal cyklistovi, protože v té hádance vůbec nevěděli, kdo kde jede,“ popsal ústecký senátor svůj dramatický odjezd z metropole do obvodu.

Doubravovu připomínku později v debatě lapidárně okomentoval navrhovatel Vosecký, neboť Praha je podle něj specifická, a na kolo si podle něj v metropoli troufne jenom sebevrah.

Zcela jiný pohled na věc ale předložil lidovecký senátor Jiří Čunek. „Já tento návrh podporuji především proto, že z mého hlediska je nejdůležitější to, abychom podporovali odpovědnost člověka za sebe sama. Ne pořád říkat někomu něco, co má, spadneš,“ řekl.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Lidé tu podle něj začali věřit, že zákazy vybudujeme dokonalý svět.

„Tento zákon není pro alkoholiky. Tento zákon je pro nás, pro slušné lidi, kteří když si dají jedno pivo, tak aby nemohli být šikanováni policisty. Nic jiného toto neřeší. To je proto, aby normální lidé nemohli být, prosím, šikanováni policisty,“ uzavřel senátor Vosecký, než se šlo hlasovat.

Z 69 senátorů návrh podpořilo 50, proti bylo pouze 9.

Návrh tedy byl schválen a nyní jej bude projednávat Poslanecká sněmovna.

„Chci věřit tomu, že již na jaře, jakmile se budou otevírat vinařské cyklostezky, nikdo nebude mít strach sednout na kolo a dát si přitom pohárek dobrého vína od vinařů například v Kudlovicích, Polešovicích, Blatnici či kdekoliv jinde. Vždyť nejen na Slovácku se i díky vysokým dotacím postavila hustá síť vinařských cyklostezek a dalších cyklistických tras, které propojují významné turistické cíle a přinášejí nejen rozvoj cestovního ruchu, ale také řadu nových podnikatelských příležitostí. A ty jsou samozřejmě spojeny s vínem a místní gastronomií. Jak jsem uvedl již dříve, považuji za hloupé pokutovat cyklisty za to, že ochutnají víno v místních vinných sklepích, případně že budou chtít uhasit žízeň pivem po jídle v příjemné hospůdce u cyklostezky,“ řekl  k tématu před několika týdny senátor Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…