Vir se šíří po světě. Hrozivá předpověď odborníka. O kolika nakažených se neví? Raději nečtěte

24.01.2020 22:02

Nebezpečná nákaza koronavirem se šíří i mimo Čínu. Kromě provincie Chu-pej a nejvíce zasaženého Wu-chanu se nemoc již objevila i v dalších státech ve světě. Podezření na nákazu se objevují už i v Evropě. Přicházejí též varovné zprávy, že během následujících dvou týdnů může údajně počet nakažených vzrůst až do řádu statisíců. Obavy také panují vzhledem k oslavám nového roku v Číně, během něhož mnoho Číňanů žijících v zahraničí vycestuje do své rodné země a zpět. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) jsou v ohnisku nákazy tři čeští občané.

Vir se šíří po světě. Hrozivá předpověď odborníka. O kolika nakažených se neví? Raději nečtěte
Foto: Repro Twitter @TruthRaiderHQ
Popisek: Dezinfikace residenční čtvrti v Šanghaji v rámci ochrany před šířením koronaviru

Anketa

Měl by být člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka odvolán Poslaneckou sněmovnou?

98%
2%
hlasovalo: 20508 lidí
Nákaza se z čínského Wu-chanu rozšířila i do dalších čínských měst a do zahraničí. V samotné Číně je nyní vyhlášena karanténa ve čtrnácti městech v provincii Chu-pej s celkem 41 miliony obyvatel a úřady přistoupily k opatřením i ve zbytku země. Zavřeny jsou i hojně navštěvovaná místa jako Šanghajský Disneyland či několik desítek kilometrů Velké čínské zdi. V samotné Číně je oficiálně uváděno 936 případů nákazy a šestadvacet úmrtí.

Potvrzené případy šíření nákazy se objevují i jinde ve světě. Kromě pevninské Číny se podle serveru South China Morning Post již objevilo 5 případů i v Hongkongu a stejný počet i v Thajsku. Tři nakažené eviduje Tchaj-wan a Singapur. Dva případy nákazy hlásí Macao, Jižní Korea, Japonsko, Vietnam a Spojené státy.

Server 9news tvrdí, že dva podezřelé případy jsou rovněž i v Austrálii a jeden v Kanadě. Ve Finsku mají podezření na nákazu koronavirem u dvou turistů z Wu-chanu.

Nákazy se čínské úřady obávají i v největších centrech země, plošná dezinfekce je tak používána i v Šanghaji:

Kromě Finska byly zalarmovány i úřady ve Francii. Stalo se tak po případu Číňanky z Wu-chanu, která trpěla příznaky podobnými nákaze koronavirem, jež se rozhodla na tamním letišti, než bylo zcela uzavřeno, obelstít kontrolu dávkou antipyretik, po kterých jí kontrola nenaměřila horečku. Následně se s tím pochlubila na sociální síti WeChat. „Bonjour, Paris. Jako člověk z Wu-chanu jsem nemusela projít speciálním screeningem nebo testem,“ chlubila se.

Následně přidala informaci, že si užívá jídlo v michelinské restauraci v Lyonu. Na to reagovalo mnoho Číňanů žijících zejména v cizině a kontaktovali čínskou ambasádu v Paříži. Ta se se ženou spojila a následně uvedla, že žena už nemá žádné příznaky nachlazení a nepotřebuje již žádná další vyšetření.

Celková čísla nakažených v pevninské Číně ovšem nemusí vůbec odpovídat skutečnosti. Americký lékař Scott Gottlieb, který mezi lety 2017 a 2019 zastával pozici komisaře v úřadu pro kontrolu potravin a léčiv v kabinetu amerického prezidenta Donalda Trumpa, sdílel na Twitteru doposud neověřenou studii, která tvrdí, že by nakažených mohlo ve skutečnosti být až 11 tisíc lidí. Identifikováno by tak virem mohlo být pouze 5,1 % skutečně nakažených koronavirem ve Wu-chanu. Za studií stojí Jonathan Read a jeho spolupracovníci zaměření na epidemiologii z centra CHICAS, sdružujícího absolventy medicíny univerzity v Lancasteru.

Ve studii též predikují, že pokud se bude nemoc šířit stejným tempem, co doposud, tak hrozí, že ve Wu-chanu bude po 4. únoru mezi 164 až 351 tisíci nakažených.

Gottlieb připojil též video, z něhož je patrné, že čínské úřady se snaží oblast Wu-Chanu zcela odizolovat a stavějí na přístupových cestách z města bariéry. Doplňuje ovšem, že pravost videa nemůže zcela potvrdit.

Ve světě také panují obavy před příchodem čínského nového roku, který tamní obyvatelé oslaví tento víkend. Mnoho lidí se totiž chystá vypravit ze zahraničí na oslavy do své domovské Číny a zpět.

Před tím, aby zemi neopouštěli čínští studenti, varovaly britské univerzity. Univerzita v Chesteru studentům z Číny sdělila, že nemůže zaručit, že pokud k oslavám v Číně přistoupí, že je opět přijmou bez pobytu v karanténě.

Univerzita ve Wu-chanu má partnerství s univerzitami v britském Aberdeenu, Glasgow, Birminghamu a v Leedsu. Univerzita v Edinburghu pak dokonce má mezinárodní partnerství se 42 univerzitami napříč Čínou.

Bojí se i univerzity ve Spojených státech. Vyzývají studenty, pokud byli v zasažených oblastech a necítí se dobře, aby vyhledali zdravotnickou pomoc.

Odborníci zatím nevědí, jak pravděpodobný je přenos onemocnění koronavirem z Číny do Evropy. „Dosud není k dispozici dostatek dat o jeho šíření, čeká se na více informací z Číny,“ řekla včera novinářům hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová.

Ministerstvo zahraničí doporučuje Čechům, aby necestovali do osmi měst v čínské provincii Chu-pej, která tamní úřady uzavřely kvůli výskytu nového typu koronaviru. Všem lidem, kteří v Číně pobývají, doporučuje zvýšenou hygienu, používat preventivně roušky přes ústa a vyhýbat se místům s velkou koncentrací osob.

Ve Wu-chanu jsou podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) tři čeští občané. Z toho dva jsou studenti.

„Ve Wu-chanu jsou tři čeští občané, dva studenti a jedna osoba, co tam trvale žije. Naši konzulární pracovníci jsou s nimi ve spojení. Řešíme s čínskými úřady možnost jejich přemístění,“ uvedl ministr Petříček. Čeští diplomaté v Číně podle něj koordinují své kroky se zastupitelskými úřady dalších zemí EU.

Rozhovor s jedním ze studentů, který je ve Wu-chanu, můžete zhlédnout zde:

Student v rozhovoru pro DVTV zmiňuje, že je možné, že někteří lidé se z ohniska nákazy dostávají za pomoci pašeráků.

Problémem v současné napjaté situaci může být i úmrtí významného australského epidemiologa Petera Salama. O úmrtí jednapadesátiletého odborníka dnes referovala Světová zdravotnická organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…