Virus je ve stresu. Očkovat se budeme znovu, říká vědkyně Tachezy

10.05.2021 8:36

Už jste očkovaní proti covidu? Odborníci se shodují v tom, že budete muset podstoupit přeočkování. První dvě dávky vakcíny vás rozhodně neochrání po celý život. Viroložka Ruth Tachezy upozorňuje, že se stále ještě nacházíme v době, ve které se tento typ koronaviru relativně rychle mění. Proč se tak rychle mění? Prý je ve stresu.

Virus je ve stresu. Očkovat se budeme znovu, říká vědkyně Tachezy
Foto: Screen DVTV
Popisek: Viroložka Ruth Tachezy v DVTV

Předseda vlády Andrej Babiš sliboval, že ještě v dubnu se bude v Česku očkovat proti koronaviru 100 tisíc lidí den co den. Je 10. května a je jasné, že Babiš svůj slib nezvládl splnit. Minulý týden byl sice ve čtvrtek vytvořen nový očkovací rekord, ale šlo o rekord 81 tisíc naočkovaných osob.

Anketa

Vyhraje hnutí ANO sněmovní volby? (Ptáme se od 9.5.2021)

87%
9%
4%
hlasovalo: 12939 lidí

Odborníci ve vyjádřeních pro server Lidovky.cz upozorňují, že očkovací kolotoč se hned tak nezastaví, protože již naočkované občany bude nutné čas od času přeočkovat.

„Možným scénářem je, že bude potřeba třetí dávka, a to někdy mezi šestým a dvanáctým měsícem, a poté ještě každoroční přeočkování. To vše je ale třeba ještě potvrdit,“ oznámil nedávno výkonný ředitel Pfizeru Albert Bourla.

„Přeočkování bude pravděpodobně nutné, a to zejména kvůli novým mutacím viru,“ prohlásil Petr Šonka ze vznikající rady pro řízení očkování proti koronaviru při ministerstvu zdravotnictví.

Stejně to vidí i exministr zdravotnictví za hnutí ANO, dnes poradce prezidenta Miloše Zemana, epidemiolog Roman Prymula. Přeočkování podle něj udrží hladiny protilátek proti koronaviru na potřebné hladině.

Možná přijde doba, kdy se z nemoci covid-19 stane běžné onemocnění, proti kterému nebude nutné chránit celou populaci, nýbrž jen ohrožené skupiny. Tyto ohrožené skupiny se možná nebudou muset přeočkovávat rok co rok. Ale jak to bude doopravdy, ukáže až čas. Nemoc covid-19 je s lidstvem příliš krátce a k popisu toho, jak se bude chovat, potřebují vědci posbírat v delším časovém horizontu více dat.

V tuto chvíli se podle viroložky Ruth Tachezy virus relativně rychle mění, neboť je ve stresu.

„A to hlavně proto, že covid se dostal do lidské populace teprve nedávno. Když se viry dostanou do nového hostitele, jsou ve stresu a to vede k tomu, že se rychleji proměňují. K tomu ještě to, že pandemii máme po celém světě, nejde o žádnou lokální záležitost, virus je všude a různě se mění,“ uvedla Tachezy, členka Mezioborové skupiny pro epidemické situace (MeSES).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …