Virus v Moravskoslezském kraji: Hygienici jsou zoufalí, nelze zjistit zdroj nové nákazy

18.07.2020 11:56

Moravskoslezský kraj je svírán bojem s koronavirem, hygienici na oblast včera uvalili speciální režim. Důvod? Nemoc covid-19 se začala šířit komunitně – nelze vystopovat, kde a od koho se člověk nakazil. Píší to Lidové noviny.

Virus v Moravskoslezském kraji: Hygienici jsou zoufalí, nelze zjistit zdroj nové nákazy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Moravskoslezská hygienička Pavla Svrčinová včera uvedla, že ohnisko dolu Darkov sice vyhaslo, ale vznikla nová ložiska. „Máme jich poměrně hodně a u některých nejsme schopni zjistit, odkud nákaza vzešla, a to je alarmující,“ uvedla Svrčinová.

Nákaza také vstoupila do rizikové skupiny seniorů. I proto jsou opatření přísná. Musí se opět nosit roušky ve veřejné dopravě a ve všech interiérech. Venkovní a vnitřní akce mohou být nejvíce o sto lidech – případně o pěti set lidech, pokud organizátor dokáže oddělit sektory včetně toalet. Zavírat musí také hospody a kluby – a to mezi jedenáctou v noci a osmou ráno. A do nemocnic a do domovů důchodů se smí jen s dvojkovým respirátorem bez výdechového ventilu. 

Anketa

Chcete, aby prof. Roman Prymula získal politickou funkci?

11%
89%
hlasovalo: 5410 lidí
Pendleři musí co dva týdny dokládat, že nemoc nemají. „Najednou jsme měli ohniska po celém kraji včetně okresu Bruntál, který byl do té doby klidný. Měli jsme tam firmu, kde jsme Polsku hlásili přes dvacet jejich občanů pozitivních na covid. Poláky i Slováky hlásíme imrvére,“ poznamenala k přísnějším opatřením Svrčinová. Souvislost s doly OKD se podle všeho u nových pacientů téměř neprokazuje.  

Mnozí byli z řešení této situace šokováni. Jako například lidovecký náměstek hejtmana Lukáš Curylo: „Ze strany hygienické stanice a Ministerstva zdravotnictví jsme byli ujišťováni, že se situace uklidňuje a je pod kontrolou. Proto jsem nyní šokován,“ uvedl. Kritice hygienu podrobil i hejtman Ivo Vondrák (ANO). Některá opatření mu totiž přijdou „panická“, a hlavně je podle něj důležité, aby se je všichni dozvídali včas. 

„Vím, že je to nepříjemné, a mrzí nás to, ale hlavním zřetelem je ochrana veřejného zdraví. Snažili jsme se o co nejmenší dopady, nepřistoupili jsme k uzavírání provozů,“ poznamenal k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…