Visegrád získá v boji proti kvótám nového spojence. Ze slov nastávajícího rakouského kancléře v Bruselu omdlévají

17.12.2017 11:59

V Rakousku se uskutečnily volby v polovině října a v relativně krátkém čase – o dva měsíce později – se zformovala koaliční vláda Rakouské lidové strany a Svobodné strany Rakouska. Povede ji teprve jednatřicetiletý Sebastian Kurz. Tento poměrně mladý politik se může stát důležitým spojencem České republiky.

Visegrád získá v boji proti kvótám nového spojence. Ze slov nastávajícího rakouského kancléře v Bruselu omdlévají
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Český premiér Andrej Babiš agentuře Reuters prozradil, že v noci ze čtvrtka na pátek vedli lídři EU velmi bouřlivou diskusi o uprchlické krizi, o tom, jak ji řešit. Zatímco státy jako Itálie a Řecko vyžadovaly zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků pro všechny státy, státy Visegrádské čtyřky – Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko – systém povinných kvót odmítají jako nefunkční a totálně nevhodný.

Zanedlouho však V4 získá nového spojence – přicházejícího rakouského kancléře Sebastiana Kurze, který u našich jižních sosedů vyhrál volby mimo jiné proto, že se kriticky stavěl k dalšímu přerozdělování uprchlíků. Ještě kritičtější v otázkách migrační krize byli rakouští Svobodní, takže rodící se koalice přijde s takřka absolutní jistotou na pomoc zemím V4.  

„Budeme pracovat na změně chybné politiky EU k uprchlíkům. Kvóty skutečně nefungují,“ prohlásil Kurz po summitu Evropské unie v Bruselu. Jeho slova českým čtenářům přinesl server Reflex.cz.

Celý článek naleznete zde.

Ještě v roce 2015 Rakousko přijalo přes 90 tisíc azylantů, ale od té doby se leccos změnilo. Především se posunuly společenské nálady. Rakušané už nejsou k přijímání nových migrantů svolní tolik, jako byli dřív. Některé spolkové země dokonce snížily sociální dávky, odradily od cesty do země ty migranty, kteří si jdou do EU především pro dávky. V loňském roce Rakousko přijalo 37 tisíc uprchlíků a počet přijatých chce dál snižovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…