Visegrádská čtyřka je cizí těleso v EU, prohlásil Štětina. Reakce Polska na zvolení Čaputové mu totiž přišla „vlažná“

02.04.2019 18:56

Europoslanec Jaromír Štětina dospěl k názoru, že Visegrádská čtyřka je cizí těleso, které do EU vlastně vůbec nepatří? Přesvědčil ho o tom pohled na Slovensko a do Polska.

Visegrádská čtyřka je cizí těleso v EU, prohlásil Štětina. Reakce Polska na zvolení Čaputové mu totiž přišla „vlažná“
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Europoslanec Jaromír Štětina salutuje

Visegrádská čtyřka, respektive ještě Visegrádská trojka, vznikla v únoru 1991. Československo, Polsko a Maďarsko se dohodly, že budou spolupracovat na společné cestě do západoevropských uskupení. Do EU i do NATO se zmíněné země již dostaly, i když se Visegrádská trojka rozrostla na Visegrádskou čtyřku, ale uskupení funguje dál a dál spolupracuje především uvnitř EU.

Za 28 let existence V4 už se párkrát objevily úvahy o tom, zda není načase toto uskupení zrušit, zda má nějaký smysl, a odpovědi na tuto otázku se různí. Premiér Andrej Babiš (ANO) a spolu s ním i další politici tvrdí, že se spolupráce V4 osvědčila při řešení migrační krize.

Europoslanec Jaromír Štětina, jenž založil nové hnutí Evropa společně (ESO), má za to, že V4 už je dnes cizím tělesem, které do EU vlastně nepatří. Přesvědčily ho o tom údajně vlažné polské reakce na zvolení Zuzany Čaputové slovenskou prezidentkou.

„V4 je cizí těleso v Evropské unii. Vlažná reakce Polska na zvolení slovenské prezidentky tomu naznačuje,“ napsal Štětina.

Lidé diskutující pod jeho příspěvkem dávali Štětinovi často za pravdu. Někteří z nich prý od počátku V4 neměli rádi a raději přemýšleli o tom, jak se propojit s Německem a s Rakouskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…