Visegrádská čtyřka musí podle Sobotky posílit obrannou spolupráci

15.05.2014 10:39

Země Visegrádské čtyřky by měly podle českého premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) posílit spolupráci v obranné politice. Za pilíř bezpečnosti středoevropského regionu považuje předseda vlády Severoatlantickou alianci. Některé státy se však podle něj soustředily spíše na zahraniční mise a nevěnovaly dostatečnou pozornost zajištění teritoriální obrany. Výdaje na obranu klesaly také v Česku, připustil dnes Sobotka na bratislavské mezinárodní konferenci Globsec.

Visegrádská čtyřka musí podle Sobotky posílit obrannou spolupráci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Dění na Ukrajině přitom dokazuje, že bezpečnostní situace v Evropě se může rychle měnit, doplnil Sobotka. Polský premiér Donald Tusk se vyjádřil pro větší přítomnost jednotek NATO ve státech na východní hranici Aliance.

Státy V4 by měly podle dosavadních záměrů do roku 2016 vytvořit společné vojenské uskupení o síle 3000 až 4000 vojáků. Sobotka jako vizi do budoucna zmínil také společné provozování vojenské techniky, výcvik, vzdělávání a nákupy. „Efektivní spolupráci si lze těžko představit bez společných cvičení," řekl Sobotka.

Podle českého premiéra není nutné, aby ve všech oblastech vždy spolupracovaly všechny čtyři země, stačí, když se spojí jednotlivé státy podle konkrétních potřeb a okolností.

České výdaje na obranu klesly v letech 2008 až 2013 o 23 procent, což je podle Sobotky v rámci Aliance jeden z nejstrmějších propadů. Vláda se pokusí v rozpočtu na rok 2015 tento pokles zastavit, uvedl Sobotka.

Polský premiér Tusk je pro posílení přítomnosti jednotek NATO ve střední Evropě

O bezpečnosti ve střední Evropě hovořil na konferenci také polský premiér Tusk. Vyslovil se pro posílení přítomnosti jednotek NATO v Pobaltí, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Pokud nebudeme schopní navýšit přítomnost NATO ve střední Evropě, bude se solidarita omezovat jen na prohlášení, zdůraznil Tusk. Slovenský premiér Robert Fico zmínil, že nejsou namístě žádné pochybnosti o závazcích z kolektivní obrany.

Česká Poslanecká sněmovna ve středu odhlasovala, že ČR pokládá členství v Severoatlantické alianci za základní pilíř své bezpečnostní politiky a je připravena plnit všechny své závazky. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) deklaraci navrhl v reakci na úterní kritiku zejména pravicové opozice kvůli jeho údajným výrokům o tom, že Česko nepodporuje stálé umístění vojsk NATO na svém území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…