Visegrádská čtyřka musí podle Sobotky posílit obrannou spolupráci

15.05.2014 13:34

Země Visegrádské čtyřky by měly posílit spolupráci v obranné politice. Český premiér Bohuslav Sobotka to dnes řekl na bratislavské bezpečnostní konferenci Globsec. Generální tajemník Severoatlantické aliance Anders Fogh Rasmussen tamtéž vyzval středoevropské země k tomu, aby zastavily pokles ve výdajích na obranu.

Visegrádská čtyřka musí podle Sobotky posílit obrannou spolupráci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka na mítinku ČSSD v Moravské Třebové

Jejich rozpočty postavil do kontrastu s Ruskem, jehož výdaje na obranu v posledních letech podle Rasmussena rostly každoročně o deset procent. Polský premiér Donald Tusk se vyjádřil pro větší přítomnost jednotek NATO ve státech na východní hranici Aliance.

Za pilíř bezpečnosti středoevropského regionu Sobotka považuje Severoatlantickou alianci. Některé státy se však podle něj v minulosti soustředily spíše na zahraniční mise a nevěnovaly dostatečnou pozornost zajištění teritoriální obrany. Výdaje na obranu klesaly také v Česku, připustil Sobotka. Dění na Ukrajině přitom dokazuje, že bezpečnostní situace v Evropě se může rychle měnit, doplnil.

Státy Visegrádu mají mít do dvou let společné vojenské uskupení

Státy V4 by měly podle dosavadních záměrů do roku 2016 vytvořit společné vojenské uskupení o síle 3000 až 4000 vojáků. Sobotka jako vizi do budoucna zmínil také společné provozování vojenské techniky, výcvik, vzdělávání a nákupy. „Efektivní spolupráci si lze těžko představit bez společných cvičení," řekl Sobotka. Podle českého premiéra není nutné, aby ve všech oblastech vždy spolupracovaly všechny čtyři země, stačí, když se spojí jednotlivé státy podle konkrétních potřeb a okolností.

České výdaje na obranu klesly v letech 2008 až 2013 o 23 procent, což je podle Sobotky v rámci Aliance jeden z nejstrmějších propadů. Vláda se pokusí v rozpočtu na rok 2015 tento pokles zastavit, uvedl Sobotka. Zároveň je podle něj nutné zvyšovat efektivitu. K úsporám v minulých letech sáhlo také Slovensko, které ale podle premiéra Roberta Fica nevidí možnost, jak v tuto chvíli obranný rozpočet znovu zvýšit. Podobně jako Česko tak zůstává pod dvouprocentním podílem na výdajích, který od členských zemí očekává NATO.

Rasmussen v reakci na dění na Ukrajině uvedl, že NATO je připravené přijmout seriózní, dlouhodobá opatření. Alianční jednotky by podle něj měly být lépe připravené a flexibilnější než dříve, cílem je utrácet méně peněz za „personál", víc za vybavení, schopnosti a výcvik. Rusko se podle něj snaží vytvořit novou sféru vlivu, přepisuje pravidla a nedodržuje vlastní závazky.

Tusk pro posílení vojsk NATO ve střední Evropě

O bezpečnosti ve střední Evropě hovořil na konferenci také polský premiér Tusk. Vyslovil se pro posílení přítomnosti jednotek NATO v Pobaltí, Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku. Pokud nebudeme schopní navýšit přítomnost NATO ve střední Evropě, bude se solidarita omezovat jen na prohlášení, zdůraznil Tusk. Fico zmínil, že nejsou namístě žádné pochybnosti o závazcích z kolektivní obrany.

Česká Poslanecká sněmovna ve středu odhlasovala, že ČR pokládá členství v Severoatlantické alianci za základní pilíř své bezpečnostní politiky a je připravena plnit všechny své závazky. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) deklaraci navrhl v reakci na úterní kritiku zejména pravicové opozice kvůli jeho údajným výrokům o tom, že Česko nepodporuje stálé umístění vojsk NATO na svém území.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…