Visegrádské země žádají USA o zvýšení plynového exportu

08.03.2014 15:37

České velvyslanectví ve Washingtonu spolu s ambasádami ostatních visegrádských zemí vyzvalo Spojené státy, aby rozšířily vývoz svého břidlicového plynu do Evropy pro případ, že Rusko zastaví své dodávky plynu přepravované přes neklidnou Ukrajinu. Oznámila to dnes agentura AP.

Visegrádské země žádají USA o zvýšení plynového exportu
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

Velvyslanci České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska se s žádostí obrátili v pátek dopisem na šéfa Sněmovny reprezentantů amerického Kongresu Johna Boehnera.

Dopis visegrádské čtyřky vyzývá Kongres, aby podpořil rychlejší prosazení vývozu plynu. „Dodávky amerického zemního plynu by byly ve střední a východní Evropě velmi vítány," uvádí se v dopisu. S podobnou výzvou se podle AP velvyslanci chtějí obrátit i na vůdce demokratů v Senátu Harryho Reida.

Na americký plyn bychom museli čekat více než rok
Podle zdrojů z Bílého domu by ale příprava ke zvýšení vývozu břidlicového plynu mohla trvat víc než rok.
Podle visegrádské skupiny nepokoje na Ukrajině oživují ducha studené války a energetická bezpečnost je pro střední a východní Evropu každodenním problémem. „Plynová konkurence je životně důležitým aspektem naší národní bezpečnosti a klíčem k zajištění zájmů USA v oblasti," píše se v dopisu.

Střední Evropa je díky technologickému pokroku schopna zajistit takzvané reverzní nebo-li zpětné dodávky zemního plynu na Ukrajinu, která je ohrožena ruským bojkotem. V normálním režimu plyne velká část ruských dodávek z východu do Evropy přes Ukrajinu.

Zastavení dodávek ruského plynu je prý nepravděpodobné
Američtí republikáni v minulosti opakovaně vyzývali Bílý dům, aby umožnil vyšší vývozy břidlicového plynu do zahraničí. Americké ministerstvo energetiky ale vydalo zatím jen šest vývozních licencí, dalších asi pětadvacet na schválení čeká.

Podle americké vlády je Rusko na vývozu plynu závislé natolik, že je zastavení dodávek do Evropy nepravděpodobné i v podmínkách zostřeného konfliktu Moskvy s Ukrajinou. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v pátek prohlásil, že vzhledem k mírné zimě je zásobování Evropy plynem zajištěno. I kdyby vláda navíc schválila více vývozních licencí, první dodávky amerického plynu do Evropy by se mohly uskutečnit až koncem roku 2015.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…