Visegrádský summit si v Budapešti připomene výročí pádu komunismu

16.06.2014 6:48

Výročí veřejného pohřbu popraveného maďarského reformátora Imreho Nagye a zároveň čtvrtstoletí od pádu komunismu ve střední Evropě si dnes v Budapešti připomenou prezidenti čtyř visegrádských států společně s německým prezidentem Joachimem Gauckem. Pro slovenského prezidenta Andreje Kisku bude summit zahraniční premiérou, Českou republiku bude reprezentovat Miloš Zeman.

Visegrádský summit si v Budapešti připomene výročí pádu komunismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Nagy se jako reformní politik v roce 1956 postavil na stranu protikomunistických povstalců a vyhlásil neutralitu Maďarska. Povstání krvavě potlačily sovětské tanky a sám Nagy byl v roce 1958 popraven. Jeho veřejný pohřeb 16. června 1989 se pro Maďary stal jedním ze symbolů reforem, které vedly k pádu komunismu.

Oficiální vzpomínkové akce dnes začnou vojenskými poctami, minutou ticha a kladením věnců v centru Budapešti. Ke shromážděným promluví maďarský prezident János Áder. Očekává se, že diskuse prezidentů budou kromě spolupráce na platformě visegrádské skupiny zaměřeny na řešení vyostřeného konfliktu na východě Ukrajiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…