Vít Bárta hází granát do sporu Peake a Nečase: Jde o peníze pro kmotry ODS

16.11.2012 13:32

Spor „čistého“ Petra Nečase s „paní čistou“ Karolínou Peake o jmenování Roberta Vacka ministrem dopravy je podle vyjádření poslance Věcí veřejných Víta Bárty pro ParlamentníListy.cz ve skutečnosti „sporem kmotrů a zákulisních skupin o vliv na Ministerstvu dopravy.“

Vít Bárta hází granát do sporu Peake a Nečase: Jde o peníze pro kmotry ODS
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vít Bárta při návštěvě Vysokého Mýta

Bártu do celého sporu zatáhl premiér Nečas, když označil Vacka jako „Bártova bezpečáka z ministerstva“, Bárta však namítá, že Vacka poznal až na ministerstvu jako svého úředníka. Na ministerstvo jej prý přivedl Radek Šmerda, současný náměstek Jana Kubiceho na Ministerstvu vnitra, kterého premiér Nečas tak rád brání.

Navíc Bárta připomíná, že již předtím pro ParlamentníListy.cz uvedl, že Vacka na ministerstvo nedoporučuje, protože je to úředník a nikoliv manažer, kterého ministerstvo potřebuje. „Peake navíc ani netuší, že mocným podporovatelem Vacka je šest ministrů přeživší generální ředitel Českých drah Žaluda,“ varuje svou bývalou stranickou kolegyni.

Celé vyjádření Víta Bárty pro ParlamentníListy.cz ZDE

Následně předestírá složitý propletenec vztahů na Ministerstvu dopravy a Ředitelství silnic a dálnic, v němž vystupuje nové vedení, které vystřídalo Bártou dosazené manažery. Na závěr ještě odhaluje, jak do této „žumpy korytářů a kmotrů“ zapadají motivace premiéra Nečase. Tomu se na jaře podařilo rozbít Věci veřejné i díky tomu, že se s ním spojil ministr Pavel Dobeš, kterého vlastní strana (tehdy ještě Věci veřejné) vyzvala k podání demise. Dobeš se spojil s nimi a začal na ministerstvu hájit zájmy mocných ódéesáků. „A když nemůže Nečas udržet Dobeše, tak připustí jen takového ministra dopravy, u kterého bude mít garance zachování penězotoků pro ODS,“ uzavírá Bárta.  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…