Vít Bárta si uřízl opravdu velkou ostudu

01.07.2013 14:47

Vít Bárta, předseda Věcí veřejných, se dle svých slov na vlastním blogu snaží „říkat pravdu a nekrást“. V měsíčníku Plzeň bez cenzury, který slouží jako jeho osobní reklamní kanál, se mu ale jeho záměr příliš nezdařil. Ve zveřejněné anketě, které byla namířená proti ODS, vystupují smyšlení respondenti a jejich fotografie jsou stažené z amerických webů.

Vít Bárta si uřízl opravdu velkou ostudu
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Předseda VV Vít Bárta v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

"Hus říkal žít v pravdě, Masaryk nebát se a nekrást. S úctou k nim a občanům slibuji říkat pravdu a nekrást," tak zní motto Bárty, které uvádí na svém webu. Účastníci ankety, které Bártův měsíčník označuje jako nezaujatý hlas lidu, mají ve skutečnosti k nezaujatým velmi daleko.

"Zemřel tulák Smradlavka (bílý kůň ODS) přirozenou smrtí?" ptá se měsíčník. V anketě mu odpovídá pět obyvatel Plzně (studentka Petra Králová, stavební inženýr Pavel Nejedlý, asistentka Andrea Ríchová, občanka Plzně Lucie Šrailová a elektromechanik Marek Benda). Blogerka, která provozuje stránky www.protivna-blondyna.cz, však upozornila na to, že minimálně tři lidé jsou vymyšlení a jejich fotky autoři ankety jednoduše stáhli ze stránek některých vysokých škol ve Spojených státech.

Fotografie patří americkým a anglickým studentům

Nad smrtí bezdomovce se pozastavuje například údajně Marek Benda, který je podle měsíčníku elektromechanikem. Ve skutečnosti ale vypadá jako fyzik Michael Peterson z university v Long Beach v Kalifornii. Asistentka Andrea Ríchová si ve své odpovědi stěžuje, že kauza tuláka Smradlavky je "rozmělňována médii, jako by se z nějakého důvodu bála toho, co se za ní skrývá". Žena z fotografie se ale ve skutečnosti jmenuje Konstantina Gkritza a je z univerzity v Iowě. Stavební inženýr Aleš Nejedlý jako by z oka vypadl Dominicu Johnsonovi, stážistovi z Harvardu, Princetonu a Stanfordu.

Čtvrtá respondentka Lucie Šrailová, která ve své odpovědi mimo jiné říká „co vše je třeba, aby se lidé konečně probrali“ skutečně existuje. Píše totiž pro Bártu články, které vychází v měsíčníku i na jeho blogu. A co se týče poslední respondentky, Lucie Králové, ani ona není skutečná osoba. Na fotografii se usmívá studentka postgraduálního studia na univerzitě v Southamptonu v Anglii Konstantina Velkushanová. 

"Za celý obsah časopisu je odpovědný pan Bárta, který tady tomu šéfuje," odvětila neurčitě Šrailová redakci iDnes.cz, která zkontaktovala mobilní číslo z tiráže měsíčníku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…