Vítačka migrantů Merkelová? Je zde svědectví: Bylo to trochu jinak

16.04.2018 14:35

Politolog a expert na mezinárodní otázky Petr Robejšek se tentokrát na blogu serveru Aktuálně.cz zaměřil na dosud neznámé podrobnosti o pozadí smlouvy mezi Merkelovou a Erdoganem, týkající se zadržování syrských migrantů v Turecku, které zveřejnil rakouský tisk. Na pozadí těchto informací podle něj totiž vypadá výzva části akademické elity „proti strachu a lhostejnosti“ z roku 2015 poněkud mimo.

Vítačka migrantů Merkelová? Je zde svědectví: Bylo to trochu jinak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Výzva vědců „proti strachu a lhostejnosti“, kterou podepsala část akademické elity, začala podle Robejška v České republice kolovat na podzim roku 2015. Signatáři výzvy prý označili to, že většina našich obyvatel odmítá migranty z nesourodých civilizačních okruhů za projev „nemoci naší vlastní společnosti, která ztrácí lidskost a zdravý rozum“.

„Zatímco předvoj české inteligence ohrnoval nos nad údajně patologickým chováním vlastního národa, tak se jejich idol Angela Merkelová v zákulisí snažila dosáhnout přesně toho, co si většina Čechů a Moravanů přála; úplného zavření hranic zejména pro syrské migranty,“ uvedl politolog s tím, že přesně to se lze to dočíst v rakouském deníku Der Standard z minulého pátku.

Tento deník citoval svědectví diplomatů, podle kterých chtěla „Merkelová v době, kdy si hrála na humanitární hrdinku dosáhnout stoprocentního uzavření hranic EU“. A „zejména jí šlo o to, aby Syřané nemohli žádat o azyl v Řecku a byli posláni zpět do Turecka“. To prý mělo odradit ostatní syrské migranty od pokusů dostat se do Evropy a Berlín za to Ankaře slíbil šest miliard eur a uvolnění vízové povinnosti pro turecké občany.

Politolog poukázal na to, že to vše se dělo v době, kdy sama Merkelová a s ní většina evropských i našich médií s pohoršením vyčítala Maďarům a Makedoncům zavření jejich vlastních hranic; že prý to nic nevyřeší. Pikatní je podle jeho názoru i to, že zatímco berlínští diplomaté tajně vyjednávali s Erdoganem, tak se o podobnou dohodu snažila delegace Evropské komise. „Brusel však chtěl zaplatit mnohem méně peněz a nepožadoval, aby Turecko svoje hranice pro migranty zavřelo úplně. Ale Merkelová chtěla, aby ‚nemohl příjít vůbec nikdo‘ a tak nařídila vlastní diplomatickou iniciativu,“ dodal Robejšek.

Ve výzvě českých vědců se prý dočteme i následující: „Jsme (…) lidé, jejichž základní schopností i hodnotou by mělo být kritické myšlení, schopnost nazírat problémy nezaujatě, pracovat s informacemi, rozeznat fakta od hypotéz a nedopouštět se manipulací.“ Škoda, že právě onu „schopnost nezaujatě nazírat problémy“, kterou si signatáři výzvy připisovali, měli asi zrovna vypnutou, podotknul Robejšek.

Původní zdroj ZDE

„Jak jinak si vysvětlit, že část české akademické elity nedokázala správně analyzovat podstatu a důsledky migrační vlny, natož, jak o sobě píší, kriticky promyslet možnost, že německá kancléřka hraje svoji vlastní hru,“ uvedl politolog s tím, že signatáři výzvy mají jistě své odborné kvality. Ale bohužel prý také mají jako většina intelektuálů sklon snadno podléhat módním ideologiím a bezuzdně moralizovat. „Asi to bude tím, že jsou dosti vzdálení od reálného života obyčejných lidí, kteří zdravý rozum mají,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…