Vítal uprchlíky... Ale když se začali valit, otočil

28.08.2017 9:47

Kanadský premiér Justin Trudeau je známý svým liberálním postojem k přistěhovalecké politice. Jak se však nyní ukazuje, Trudeauova snaha otevřít hranice skončila přesně ve chvíli, kdy je začali migranti ve větším počtu překračovat.

Vítal uprchlíky... Ale když se začali valit, otočil
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Většina uprchlíků ze Súdánu se představuje jako Mohamed

Čtyřiačtyřicetiletý kanadský politik se stal díky migrační krizi doslova miláčkem mainstreamových médií a neziskovýcn organizací. Tolik odhodlaných prohlášení a láskyplných slov směrem k uprchlíkům nevyslal snad ani Tomáš Halík, ani papež František. I po únorové návštěvě v Bílém domě a po setkání s Donaldem Trumpem si Trudeau trval na svém a konstatoval, že Kanada zůstává pro uprchlíky otevřená.

Reagoval tak na Trumpův dekret, ve kterém americký prezident nařizoval zastavení migrace z několika muslimských zemí a stal se proto terčem tvrdé kritiky ze strany liberálů. Kanadský premiér tak již při zmiňované návštěvě Bílého domu poněkolikáté zopakoval to samé, co psal i říkal v předcházejících měsících. Britský konzervativní deník The Telegraph si však nyní všímá náhlé změny v postojích kanadského premiéra.

Anketa

Zneklidňují vás nahrávky, podle kterých Andrej Babiš zneužíval svůj vliv na média či Celní správu?

26%
74%
hlasovalo: 7919 lidí

„Pokud někdo chce v Kanadě získat azyl, nemůže být jeho hlavním motivem ekonomická migrace,“ uvedl dle britského deníku Trudeau s tím, že ilegální migranti svým vstupem do Kanady nic nezískají. „Musíte dodržovat pravidla, a těch je skutečně mnoho,“ dodal kanadský premiér, který tak zjevně mírní nadšení uprchlíků považujících Kanadu za zemi zaslíbenou. Denně nyní hranice Kanady překračuje asi 250 lidí a od začátku roku tak již učinilo více než 11.300 migrantů.

Mnozí z nich tak činí z obav před přistěhovaleckou politikou Donalda Trumpa. Kanada tak dle The Telegraph očekává nejvíce žádostí o azyl za posledních deset let. Přibližně 85 % nově příchozích migrantů pochází z Haiti. „V květnu Trump předesílal, že možné dojde ke zrušení dlouhodobé dohody s Haiti a příští rok by tak mohlo být deportováno 58.000 Haiťanů. Kanadský premiér sice mění své postoje, ale podle jeho kritiků je to příliš pozdě.

Ti upozorňují na to, že v uplynulých měsících zval do Kanady potenciální uprchlíky, aniž by domýšlel důsledky. „Je naprosto směšné, pokud si myslí premiér, že vztyčí před blížící se zimou jedno stanové městečko a vypořádá se tak s přílivem uprchlíků, které sem v podstatě osobně pozval,“ říká například politička z opoziční Konzervativní strany Michelle Rempelová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …