Vitásková: Cenu energie zvyšuje podpora obnovitelných zdrojů

01.06.2013 10:10

Proč jsou u nás vysoké ceny za energii? Jaký podíl na tom má podpora obnovitelných zdrojů nebo kam peníze z podpory odcházejí? To jsou témata, ke kterým se v Lidových novinách vyjadřovala šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková.

Vitásková: Cenu energie zvyšuje podpora obnovitelných zdrojů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

To, že cena energií v Americe klesá, způsobí, že výroba se bude přesouvat odsud do Ameriky. To říká mimo jiné předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková. „To je samozřejmě problém nejen český, ale celoevropský, celá Evropská unie se před časem přihlásila k dost velkorysé podpoře obnovitelných zdrojů. A to má neskutečný dopad na výrobce, kteří spotřebovávají energii ve větším měřítku,“ říká Vitásková a dodává, že to má vliv i na životní úroveň rodin, což se prý dominově projeví na jejich spotřebě a vývoji ekonomiky.

Podle šéfky ERÚ má na vysokou cenu proudu před zdaněním vliv právě podpora obnovitelných zdrojů. „Tedy těch 44,4 miliardy korun ročně na podporu." Alena Vitásková již dříve avizovala, že by chtěla, aby se ceny energií ještě letos zlevnily. Lidové noviny se ptaly, co konkrétně pro to může udělat. „ Stále probíhají jednání o státním příspěvku na platby výrobců zelené energie. Vláda na ně z rozpočtu pro letošek uvolnila 11,9 miliardy korun, proto je za jednu megawatthodinu 419, a ne více než 700 korun.“ Podle Vitáskové se možná tento příspěvek ještě navýší. Jenže prý není jisté, jestli se to uskuteční ještě letos. To by pak mělo vliv na pokles ceny.

K poplatku za distribuci Vitásková uvedla, že u něj změna ceníku není připravovaná. Podle ní to jsou peníze na umožnění distribuce, ale u obnovitelných zdrojů prý jde o výrobu energie, kterou ani nepotřebujeme. „Když se podíváte, kolik elektřiny vyvážíme, a přitom ji tady vyrábíme za tyto nehorázné peníze. Ať si fanoušci obnovitelných zdrojů dělají, co chtějí, když nebudou chtít po ostatních peníze. Ať si ten, kdo chce zelenou energii, za ni demokraticky připlácí. To bychom se asi divili, kdo by ji odebíral. Možná by ji nechtěli ani ti, co ji vyrábějí,“ myslí si Vitásková.

Firmy budou rozkrývat majetkovou strukturu, jinak nedostanou podporu

V rozhovoru pro Lidové noviny Alena Vitásková popisuje příběh fotovoltaiky: „To je zhruba 25 tisíc zdrojů, dohromady pobírají 25 miliard ročně a bude jim to indexem narůstat o dvě procenta minimálně, podle té staré legislativy, z těch 25 asi 18 miliard pobírá 400 zdrojů. Tak strašně moc peněz pro tak malou skupinu,“ říká Vitásková.

Podle ní právě tady mizí desítky miliard. Podle předsedkyně z těch zhruba 400 elektráren může dohledat asi 200 majitelů, protože většina jsou zahraniční investoři. Nyní se připravují nová pravidla a příjemce dotací bude muset přiznat svou majetkovou strukturu. Pro Lidové noviny Vitásková uvedla, že si myslí, že tak prý zhruba polovina se „vykuklí“ a přizná majetkovou strukturu, ale podle jejího odhadu polovina ne.

„Upozorňovali jsme, že většina těch peněz odtéká do zahraničí, k neznámým akcionářům, a může hrozit bezpečnostní riziko státu, když nevíme, kdo a na co ty peníze používá. Počítám, že někteří nebudou schopni doložit, kdo jsou, a nebudou už pak část těch veřejných prostředků dostávat.“ Proto teď prý již připravují hloubkové kontroly, a to pro případ, že ten zákon skutečně vznikne.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…