Vitásková: Šikanují mě. Moji zaměstnanci strachy z policie nespí a jsou vyřízení

08.03.2016 8:14

Předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková uvedla pro Lidové noviny, že její úřad šikanuje policie. A přinesla neotřelé řešení.

Vitásková: Šikanují mě. Moji zaměstnanci strachy z policie nespí a jsou vyřízení
Foto: Facebook Aleny Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková

Vitásková a její Energetický regulační úřad udělal kriminalistům neobvyklou nabídku. Poskytl jim možnost procházet si jeho elektronické systémy, aby si v nich vyšetřovatelé sami našli cokoli, co je zajímá. Vitásková také ironicky poznamenala, že by si kriminalisté mohli otevřít v jejím úřadě přímo kancelář a sedět s nimi.

Za loňských deset měsíců, od ledna do října, totiž úřad dostal od policie 83 žádostí o informace. U čtrnácti z nich dokonce hovoří o šikaně, neboť se v nich policie ptá na to, co už úřad sdělil nebo co lze zjistit z veřejně dostupných zdrojů. Jako útok na úřad bere Vitásková nejnovější žádost brněnské expozitury, která si zažádala o veškeré záznamy o tom, jak úřad komunikoval od roku 2010 s novináři. Vyšetřovatelé chtějí podle ní všechny písemné žádosti novinářů, odpovědi na ně i spojitou e-mailovou komunikaci. 

Vitásková se již počátkem února obrátila v této věci dopisem na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD). Podle ní totiž není možné kvůli dotazům stíhat běžnou agendu. 

„Jestli mě chtějí z něčeho znovu obvinit, ať to udělají, ale ať netahají zaměstnance k podání vysvětlení, kde je někdo celý den vyslýchá jako zločince. Mají strach, nespí z toho a vyřízení jsou ještě čtrnáct dní poté,“ řekla k tomu také Vitásková. Podle ní dokonce někteří úředníci dali raději výpověď, jako například místopředseda pro podporované zdroje Martin Laštůvka. Mluvčí protikorupční jednotky Jaroslav Ibehej nechtěl celou věc komentovat. 

Vitásková pro Lidové noviny také uvedla, že očekává, že pravomocný rozsudek ji očistí a bude zproštěna viny. Zhruba před měsícem totiž byla nepravomocně odsouzena na 8,5 let do vězení za to, že ponechala licence dvěma elektrárnám. „Já jsem vůbec nic neudělala,“ tvrdí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…